banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az országos helyreállítási terv pörgette 2023-ban a gazdaságot

Mintegy 10 milliárd euró áramlott a gazdaságba a strukturális alapokból és az országos helyreállítási terv keretében.

Tavaly 2 százalékkal nőtt a román gazdaság. Ez jóval elmaradt a kormány 2,8 százalékos prognózisától, amire a költségvetést építette, azonban meghaladta az elemzők többségének a várakozásait, akik a GDP 1,5-1,6 százalékos bővülésére számítottak.Fotó: AdobeStock

Mivel a lakossági fogyasztás reálértékben visszaesett 2023-ban, a növekedés főleg az uniós forrásoknak köszönhető. Tavaly 10 milliárd euró érkezett az országba az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, illetve a strukturális alapokból.

„Az építőipar, főleg az infrastruktúra eredményezte a 2023-as növekedést. Várakozáson felüli volt a növekedés” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

„Ha két-három-négy év alatt sikerül lehívnunk minden pénzt az országos helyreállítási terv keretében, akkor csak ebből lesz egy 2 százalékos gazdasági növekedésünk. Ezen pénzek nélkül nem lett volna statisztikailag mérhető gazdasági növekedés 2023-ban” – mondja Dragoș Cabat gazdasági elemző.

A szakemberek arra számítanak, hogy idén ismét nőni fog a lakossági fogyasztás, ami jó hatással lesz a gazdasági növekedésre. „A fogyasztás, mely éveken át támogatta a gazdaságot, nőni fog. Választási év van, a kormány nem fog takarékoskodni az 1,2 millió alkalmazottjának a bérével, így tehát több lesz a pénz, több jut fogyasztásra” – véli Adrian Codîrlașu, a pénzügyi elemzők szakmai szervezetének (CFA) az alelnöke.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?