banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Iskolát újítanak és elektromos mikrobuszt vásárolnak Kémeren

Nagyot álmodtak, összefogtak, és lépésről lépésre haladva az elmúlt három évtizedben óriásit alkottak. Ma már a szilágysági Kémer a megye egyik legismertebb és legfejlettebb települései közé sorolható. Szinte a nulláról indult az egykori kis zsáktelepülés, a kémeri bornak és fenyőnek köszönhetően neve kikerült a nagyvilágba.

Szabó Levente RMDSZ-es polgármester elmondta, minden évben készülnek valami nagyot megvalósítani, mert mindig van mit tenni a községben, a helyi közösségért. „Kémer községben több munkálat is zajlik jelen pillanatban, ami bár részben csak papíron létezik, ettől függetlenül apró léptekkel, de haladunk előre. Ez azt jelenti, hogy öt fejlesztési projektünk van a PNRR-s ciklusban, és elmondhatom, hogy infrastruktúra, faluszépítés, oktatási intézmény korszerűsítése is szerepel a pályázatok között” – ismertette a polgármester.

Felújítják az általános iskolát, urbanisztikai tervet készítenek

Az egyik, talán a leglényegesebb pályázatuk a nyolcosztályos iskola épületének energetikai felújítását célozza, mely által az oktatási intézmény teljes egészében megújulna, a kivitelezést csak egy megoldásra váró probléma hátráltatja. „Több polgármesteri hivatal is szembesül azzal a ténnyel, hogy a finanszírozási szerződés értéke nem elegendő a jelenleg megszabott tűzvédelmi előírások miatt, mert a szerződéseket már azelőtt aláírtuk, mielőtt az oktatási intézményekre vonatkozóan módosították volna a normatívákat. Így jelen pillanatban a 2,6 millió lejes szerződésünk csupán a felét fedezi annak a költségvetési tervnek, amit a tervező elkészített az épület felújítására” – ismertette a polgármester.

A szerző felvétele

A település 2007-ben készült urbanisztikai terve rég elavult, az elmúlt években folyamatosan meghosszabbították, de már nem felelt meg a valóságnak, ezért egy új kivitelezését pályázták meg. A helyreállítási terv (PNRR) révén ez megvalósulhat, a projekt magában foglalja a teljes urbanisztikai felmérést és a dokumentáció elkészítését.

Elektromos mikrobuszt nyertek

A község egy újabb beruházása a PNRR-s pályázatokon keresztül egy elektromos mikrobusz vásárlása, mellyel helyi közszállítást biztosítanánk a közösség számára. „Kicsit furcsán hangzik, ha azt nézzük, hogy Kémer község egy községközpontból és egy hozzá tartozó településből áll. Tudni kell, hogy Kémeren 18 km utcahálózat van, és sajnos vannak olyan nehézkesen mozgó személyek, akik örülnének, ha beszállítanánk őket a faluvégről az autóbuszmegállóig. Ugyanakkor ez nagy segítséget jelentene a tánccsoportunknak, a kórusnak, focicsapatnak, mert egyszerűbb lenne a szállításuk. Ebből a szempontból nagyon fontosnak tartjuk, hogy megnyertük ezt a pályázatot, és Kémernek is lesz egy mikrobusza” – fogalmazott az önkormányzati vezető. A kisbuszhoz egy töltőállomás is társul, ami nemcsak a megvásárolt járművet fogja kiszolgálni, hanem a közösség minden tagját, illetve az arra járókét is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?