RMKT: Szilágy megye lehetőségeiről, erőforrásairól, képességeiről értekeztek

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Szilágy megyei szervezetének meghívására A marketing és a tudásintenzív gazdaság kapcsolatáról tartott előadást dr. Csepeti Ádám, Magyarország stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, a szervezet országos alelnöke.

A Zilahon megrendezett eseményen rész vett Seres Dénes RMDSZ-es parlamenti képviselő, Nagy Károly, az RMKT országos elnöke, Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke, valamint szilágysági magyar vállalkozók, közgazdászok.

Dr. Csepeti Ádám a Maszolnak elmondta: összességében a román gazdaság helyzetét pozitívnak látja, ugyanis az Európai Unióban Románia az elmúlt 10 évben az egyik legsikeresebb konvergencia pályát futotta be. Az egy főre jutó vásárlóerő paritáson mért GDP tekintetében 2023-ra utolérte, megközelítette Magyarország teljesítményét. ,,Meg kell nézni, hogy tíz évvel ezelőtt milyenek voltak a romániai vállalkozások, ipari parkok, mennyire voltak akkor versenyképesek, illetve milyenek most” – fogalmazott.

Bár nem egyenlő módon, de az erdélyi magyarság különböző közösségei, vállalkozói és üzleti közösségei tudtak ebből profitálni. Természetesen még rengeteg a tennivaló, hogy az erdélyi magyar közösségek a legfejlettebb román régiókhoz, illetve a leginkább versenyképes romániai vállalatok teljesítményéhez felzárkózzanak, de a következő években minden környezeti feltétel adott ennek eléréséhez.

Csepeti Ádám személyes archívuma

A jövő gazdasága: sok a kockázat, de kezelhető

Románia számos energiaforrásra tud támaszkodni – hangzott el a találkozón. A szélenergiától kezdve az atomenergián át, a gáz és egyéb fosszilis tüzelőanyagok egyaránt megtalálhatók az országban. A román gazdaság sérülékenysége ebből a tekintetben viszonylag alacsonynak mondható. Az Európai Uniós források által az ország hozzáférhet a hétéves költségvetés keretében az operatív programokhoz, illetve a helyreállítási alapokhoz is. Ez a korábbi évekhez, évtizedekhez képest sok-sok milliárd eurós fejlesztési forrásokat jelent Romániának. Az elkövetkezendőkben a román gazdasági szereplőkön, a politikusokon, a település önkormányzatain, a megyei tanácsokon és a vállalkozókon múlik, hogy ezekből a történelmi szintű forrásokból mennyit tudnak lehívni az infrastruktúra fejlesztésére, humántőke fejlesztésre, vállalkozásfejlesztésre, és egyéb területekre – ismertette dr. Csepeti Ádám.

Seres Dénes parlamenti képviselő a találkozó kapcsán kiemelte, az előadáson számos kérdés hangzott el, hiszen az ifjúságot, a fiatalokat érdekli a jövő. Felvázolták a szilágysági lehetőségeket, az oktatás helyzetét. „Egy nagyon hasznos találkozó volt, és remélhetőleg még lesz ilyen, hogy a fiataljaink, a közgazdászok, a vállalkozók tájékozódhassanak az esélyekről” – fogalmazott a képviselő.

Szilágysági viszonylat

Dr. Csepeti Ádám Szilágy megye kapcsán hangsúlyozta: szeretnék, hogy a zilahi RMKT aktív szereplője legyen a szilágysági gazdasági gondolkodásnak, a szilágysági fejlesztésekben aktívan hallassa hangját, és a Szilágyság gazdasági szerkezetének, jövőjének meghatározásában egy megkerülhetetlen tényezővé váljon.

A találkozón átbeszélték a megye lehetőségeit, erőforrásait, képességeit. „Nagyon sok jogi és egyéb tényező nehezíti az autópályák építését Romániában, de előbb-utóbb majd Szilágy megye déli részén el fog húzni az A3-as autópálya. Kiemeltem a helyi résztvevőknek, hogy bármennyire is késlekedik ez, az infrastrukturális fejlesztések át fogják szabni a gazdasági vérkeringést, ezért már most készülni kell arra, hogy ha meglesz az autópálya, akkor milyen cégeket, milyen iparágakat lehet felcsatlakoztatni ennek a kereskedelmi útvonalnak a lehetőségeire. E tekintetben már most el kell induljon a tervezői munka, mind mikro, mind megyei szinten. Meg kell nézni, melyek lehetnek azok az ágazatok, amelyek Szilágy megyében a kitörési pontot jelenthetik. A hagyományos ágazatok mellett, mint a mezőgazdaság, élelmiszeripar, és egyéb szektorok, a térségben komoly technológiai fejlesztések vannak a hagyománnyal rendelkező nehéziparban. Fel kell mérni, hogy a jelenleg működő nagyipari vállalatok, akár román tulajdonúak, akár nemzetközi tulajdonúak, hogyan lehetnek nyertesei az új technológiák megjelenésének” – ismertette Dr. Csepeti Ádám, aki az előadáson kiemelte, az innováció jóval több, mint ,,puszta” kutatás-fejlesztés, hiszen az új értékajánlatnak valós vevőigényt szükséges kielégíteni, amelyért a vevők hajlandók is fizetni, valamint az új megoldásokat eredményesen és hatékonyan kell bevezetni a nemzetközi kereskedelmi csatornákba.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság Szilágy megyében, Zilahon, 2021. szeptember 2-án alakult. Nagy Imre-István, a szervezet elnöke elmondta, azóta számtalan szakmai előadásokat tartottak. A Fejlődés a járványban című, a pályázati lehetőségeket ismertette, ezt követően Simon Attila szatmárnémeti sikeres vállalkozó és a szatmárnémeti RMKT elnök a Cash Flow-ról, Itt a pénz Hol a pénzről beszélt, amit interaktív beszélgetés követett, valamint előadást tartottak a Jogi kérdések a vállalkozásban címmel is.

„Még idén további szakmai előadásokat szervezünk Zilahon. A következő, a Vállalkozás Végrehajtás megelőzése címen fog szerepelni Lőrincz Ödön közgazdász, illetve a könyvelők klubja szervezése alatt. Az országos programokra is oda kell figyelni, ugyanis hamarosan harvardi professzor lesz vendégük” – ismertette Nagy Imre István elnök.

CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?