A szilágysági magyar fiatalok jövőt látnak a mezőgazdaságban

Kétszáz szilágysági magyar gazda és önkormányzati vezető vett részt szombaton az RMDSZ által szervezett szakmai tanácskozáson a Szilágy megyei Kémeren.

Nagy volt az RMDSZ által kezdeményezett program iránti érdeklődés, hiszen bemutatták azokat a lehetőségeket, amelyeket a következő négy évben kihasználhatnak a mezőgazdaságból élők: az európai uniós pályázatokat és a vidékfejlesztési programokat.Seres Dénes parlamenti képviselő | A szerző felvételei

„Sok kérdés hangzott el, és arra bátorítottuk a gazdákat, hogy merjenek vállalkozni, hiszen a mai világban nem elég régi eszközöket használni, a fejlődés érdekében szükség van modern technológiára” – mondta Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő. Kiemelte: a tulajdonjog szempontjából elengedhetetlen a telekkönyvezés, ami szinte minden közigazgatási egységben már folyamatban van. Arra ösztönözte a tulajdonosokat, hogy segítsenek, járuljanak hozzá, hogy ez a munkálat minél hamarabb befejeződjön, mert szükségszerű, hogy a kataszteri nyilvántartásban a tulajdonos szerepeljen, akinek meg kell mutatnia tulajdonjogi papírjait és a területet, hogy telekkönyvi minősítést kapjon.

A fiatalok jövőt látnak a mezőgazdaságban

A teremben nagyon sok fiatal gazda volt, részben azért, mert a szilágysági magyarság többnyire faluhelyen él. Itt adottak a lehetőségek, hagyománya van a mezőgazdaságnak. „Ha a fiatalok látnak benne jövőt, mi hozzá kell járuljunk, segítenünk kell, hogy ez a jövő meg is valósuljon, mert akkor nem néptelenednek el a falvaink, és jólétet tudunk kialakítani a megyében” – fogalmazott a képviselő.

A pályázati lehetőségek terén vannak nehézségek is – derült ki: a szakvélemény megszerzése sok időt igényel, továbbá gondot jelent a pályázóknak az önrész előteremtése. A mezőgazdaságból élőknek nincs elég tőkéjük, nehezen teremtik elő a pályázatokhoz szükséges saját hozzájárulást, ezért az államnak be kellene avatkoznia banki garanciával, a kamat korlátozásával – fogalmazták meg az igényeket.

Startoljunk rá!

A Vincze Loránt európai parlamenti képviselő által kezdeményezett Startoljunk rá!  tájékoztató előadássorozat kémeri rendezvényén olyan információkat adtak át a szilágysági gazdáknak, amelyek segítségükre lesznek az uniós agrártámogatások megpályázásában, és ezáltal elősegítik a helyiek és a vidék fejlődését.Vincze Loránt EP-képviselő

Vincze Loránt elmondta: nagy érdeklődés volt a gazdák részéről az európai uniós támogatások tekintetében. „Brüsszelben elég nagy harc volt, hogy a kis és családi vállalkozások, a fiatal gazdák is támogatásban részesüljenek ebben az időszakban. Szilágyság mezőgazdasági vidék, itt különösen fontos, hogy a gazdák megragadják az adott lehetőséget, hogy fejleszthessenek, és vállalkozásszerűen egyre nagyobb jövedelmet jelentsen számukra a mezőgazdaság” - mondta.

Az EP-képviselő szerint a szilágysági vidék meg kell maradjon úgy, „ahogy ismerjük, szeretjük”. A finanszírozások révén talán szintet lehet lépni és még jobbá válik ez az ágazat. „Remélhetőleg bátrak lesznek a gazdák, bár pályázni nem egyszerű, az önrészt hozzá kell tenni, de talán már megvan a tapasztalat az előző időszakból, és a pályázat révén minél több pénz jön a Szilágyságba. Hosszú távon ez jelenti az értéket, a jólétet a falvakon, ez erősíti a közösséget, a gazdaságot” – fogalmazott az EP-képviselő.

Az emberek itt akarnak gazdálkodni

Szoboszlai Attila, a Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke, házigazda elmondta: fontos, hogy a magyar vállalkozókhoz eljusson az információ, hogy a magyar gazdák pályázzanak, ezért meg kell adni a lehetőséget, hogy aktívan részt vegyenek a közösségi életben. „Úgy érzem, hogy a rendezvény meghozta azt az eredmény, amiért megszerveztük. Közelebb került az európai parlament, a bukaresti képviselet, és az RMDSZ ismételten bizonyította, hogy eljuttatja az emberekhez az információkat. Azok, akik itt voltak, feltöltődve mennek haza, mert ők ezután is itt akarnak gazdálkodni” – mondta.A képekre kattintva galéria nyílik

Boncidai Csaba polgármester kiemelte, a fiatal gazdák egyik problémája a tőkehiány, a kataszterezés hiánya, mert „ha beruházni akarunk egy gyümölcsösbe, egy szőlőültetvénybe, építeni akarunk, nagyon fontos, hogy a terület rendezve legyen, másképp bizonytalanságba fektetünk be.” Szintén gondot jelentett az elmúlt időkben a vadkár, ami sok fejtörést, bosszúságot okozott. „Hitelt veszítettünk az emberek előtt, mert nem tudtuk ezeket megoldani, bár megtettünk minden tőlünk telhetőt. Jó reménnyel tölt el a sok fiatal gazdálkodó, és ha támogatást kapnak, a gyökerük nem szakad el a szülőföldtől, jövőt és megélhetést látnak itthon” – zárta a polgármester.

A délelőtt folyamán Timár Miklós és Horgos Ármin, az Erdőőrség képviselői ismertették az erdősítési programot, mely sok fiatal számára vonzónak tűnik. Farnas Ferenc, a kifizetési ügynökség (APIA) szakembere és Katona Csaba, a vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) pályázati ellenőre a pályázati lehetőségeket vázolta, ez utóbbi elmondta, nagy a pályázási kedv, mert kétszer annyian pályáznak, mint amennyi pályázat van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?