Tömbházakat és oktatási intézményeket újítanak fel Szilágysomlyón

Több sikeres pályázatot mondhat magáénak a város, idén elkezdik ezek kivitelezését kezdik – ismertette Szabó Ernő városmenedzser.

„28 tömbház külső felújítását pályáztuk meg, nemrég érkezett a pozitív visszajelzés, ezáltal elkezdhetjük ezek korszerűsítését, a szigeteléstől a tetőszerkezet megépítésig. Ugyanebben a programban további 30 tömbház modernizálását tervezzük, a szükséges dokumentáció elkészült, várjuk az októberi elbírálást. Ha ezeket elfogadják, akkor kevés felújítandó tömbház marad. Először a nagyon régieket, a rossz állapotban lévőket újítjuk fel, a lakosok önrésze nagyon csekély” – ismertette Szabó Ernő.

A szerző felvételei

A Fenyves negyedben közel 5 millió eurós projektből a tömbházak közötti részt korszerűsítenék, parkokat, parkolóhelyeket alakítanának ki. Az előtanulmány elkészült, a pályázat benyújtása következik, ugyanakkor kicserélik a régi játszóterek elemeit, új játékokkal örvendeztetik meg a kicsiket.

Folytatják a sportterem mellett épülő ANL-s tömbház munkálatait, amelyet tavaly a kivitelező miatt le kellett állítani.

Felújítják a tanintézményeket, bölcsőde épül

Negyven férőhelyes bölcsődére pályáztak tavaly az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztériumnál, amely a Bălcescu utcán, a városi sportterem mellett, a régi piac helyén épülne.

A nyáron befejezték az elméleti líceum mellett lévő 150–200 gyermeket foglalkoztató kettes óvoda teljes korszerűsítését, melyhez felszerelt konyhát is építettek. „Zajlik a Kraszna partján lévő 3-as óvoda felújítása is, úgy gondoljuk, hogy az év első felében végeznek a munkálatokkal, és abban bízunk, hogy ősszel a gyermekek már ide járhatnak, nem a gazdasági líceum épületébe” – mondta Szabó Ernő.

Az I-es óvoda felújítását is jóváhagyták, uniós forrásból korszerűsítik a Horea óvodát, jelenleg a közbeszerzés szakasza zajlik. Tavaly szintén uniós alapból elkezdték a Ioan Ossian Mezőgazdasági Szakközépiskola egyik bentlakásának modernizálását, jelenleg 90 százalékban elkészült, a tervezet szerint az épületnek hostel jellege lesz, ahol majd vendégeket is fogadhatnak.

Somlyócsehibe sportbázis épül a régi iskola udvarán, a focipálya mellett öltözők lesznek, a munkálatok 70 százaléka megvalósult, az év első felében átadhatják a sportlétesítményt.

Átadják a piacot, bicikliutat építenek

Helyi költségvetésből két éve fedett piacot terveztek a régi helyére, az épület nagyrészt elkészült, remélhetőleg 2023-ban befejezik. „Ez nemcsak egy új üres ingatlan lesz, hiszen teljesen felszereljük, hogy a gazdáknak megfelelő legyen. Szinte a város központjában van, beleillik annak képébe és sok mindenre használható lesz” – ismertette Szabó Ernő, aki elmondta, aláírták a szerződést egy 3 km hosszú bicikliút kialakítására is, amely a Lidl áruháztól a Bükkig, a kolostorig terjedne.

Uniós pénzből a Kraszna folyó jobb oldalát a vashídtól a pezsgőgyárig 5 millió eurós pályázatból felújítják, már csak a szükséges aláírásra várnak a városatyák. ,,A koalíciónak, és szervezetünknek köszönhetően sok pályázatot megnyertünk, főleg fejlesztés terén, kezdve a bölcsődétől a tömbházak felújításáig. Hosszú idő után elérjük, hogy városunkban látható lesz a változás, és remélhetőleg felzárkózhatunk a nyugati kisvárosok soraiba” – nyilatkozta a városmenedzser.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?