banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Országos helyreállítási terv: 5,5 milliárd eurós lemaradásban vagyunk a lehívások terén

Egyhamar nem is fogjuk behozni, mivel egy sor fontos, a kifizetések feltételeként szabott vállalásnak nem tettünk eleget.

Jelen pillanatig Románia 9,4 milliárd eurót hívott le az országos helyreállítási terv (PNRR) keretösszegéből, írja az economedia.ro. Ez azt jelenti, hogy jelentős lemaradásban vagyunk, mivel az eredeti ütemterv szerint 14,9 milliárd eurót hívhattunk volna le.Fotó: gov.ro

Tavaly 5,5 milliárd eurót hívhattunk volna le, azonban a mérleg 0 euró volt, az októberben érkezett 2,7 milliárd euró ugyanis még a 2022-ben esedékes második részlet volt.

Ami igazán aggasztó, az nem is a lehívás terén mutatkozó késés, hanem a kormány viszonyulása az ügyhöz. “A meglepő nem az, hogy csúszások következtek be – tudatában voltunk annak, hogy a román közigazagatás híján van a tapasztalatnak a nagy és komplex projektek terén. (…) Ami igazán aggasztó az, hogy a kormány nem lép a csúszások ügyében, melyek egyre halmozódnak” – olvasható az országos helyreállítási tervet figyelemmel követő Monitor PNRR elemzésében.

A kormány December 15-én nyújtotta be a harmadik lehívási kérelmet, melyet az Európai Bizottságnak február 15-ig kellett volna jóvá hagynia. Erre a mai napig nem került sor, mivel a kormány nem tette eleget egy sor, a PNRR keretében vállalt kötelezettségnek.

Ezek egyik legfontosabbika a nyugdíjak újraszámolása, amire már tavaly sort kellett volna keríteni. Ugyancsak elmaradt az új közalkalmazotti bértörvény, melyet 2023 közepéig el kellett volna fogadni, de továbbra is várat magára.

A tavalyi év júniusa volt a határideje az új urbanisztikai törvény megalkotásának is, amire jelen pillanatig nem került sor. Ugyancsak nem történt meg az elektronikus közbeszerzési rendszernek (SEAP) más adatbázisokkal való összekapcsolása, s nem tettünk eleget az 500 ezer négyzetméter, vagyis 50 hektár városi erdő telepítésére vonatkozó vállalásnak sem.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?