banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nem hosszabbítják meg az országos helyreállítási terv 2026-os határidejét

Emiatt Románia elég sok pénzt fog elveszíteni, hogy pontosan mennyit, az egyelőre rejtély.

Nem hosszabbítják meg az országos helyreállítási tervek határidejét, döntötték el az EU-tagállamok gazdasági- és pénzügyminiszterei. Ez azt jelenti, hogy a PNRR keretösszegét 2026 augusztusáig el kell költeni, az el nem költött pénz elvész, írja az economedia.ro.Fotó: mfinante.gov.ro

A hosszabbítást főleg Lengyelország és Olaszország szorgalmazta, azonban az észak-európai tagállamok és az Európai Bizottság nem támogatta az elképzelést. A szigorú határidő hátrányosan érinti Romániát is, mely egy sor jelentős beruházással behozhatatlan lemaradásban van. Ebbe a kategóriába tartozik a kolozsvári metró építése, de a hidrogénvonatok beszerzése is.

Egyelőre az sem biztos, hogy egyáltalán lehívhatjuk a teljes 28,5 milliárd eurós keretösszeget. A kormány decemberben benyújtott, 2,7 milliárd eurós kifizetési kérelmét az Európai Bizottság egyelőre nem hagyta jóvá, bár február 15. volt az előírt határidő, mivel Románia egy sor vállalását nem teljesítette.

Mostanáig 9,4 milliárd eurót hívtunk le, azonban a pénz zöme még az Államkincstár számláján van, nem került felhasználásra.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?