Legalább 16 milliárd eurót kellene költsünk az áramhálózat korszerűsítésére

A szakértők nem bíznak benne, hogy sor fog kerülni a szükséges befektetésekre.

Jelenleg Romániában történelmi mélyponton van az áramfogyasztás, a szakértők azonban az elektromos energia iránti igény meredek emelkedésére számítanak, írja az economedia.ro.Fotó: Agerpres

Az Energy Policy Group tanulmánya szerint a mostani 46,5 TWh-ról 2030-ra 64 TWh-ra fog nőni az éves fogyasztás, ami 38 százalékos emelkedést jelent. Az elektromos hálózat jelenlegi állapotában nem tudna biztosítani ilyen szintű fogyasztás, éppen ezért gyors ütemű beruházásokra lenne szükség.

Az Energy Policy Group szakértői szerint az áramszállítási hálózatba 6,8 milliárd eurót kellene befektetni, az elosztóhálózat fejlesztésére pedig 9,2-11,5 milliárd euró kellene. Ez összesen legkevesebb 16 milliárd eurót jelent, de a költségek meghaladhatják a 18 milliárd eurót.

Az országos hálózatot működtető Transelectrica ennek az összegnek a töredékét tervezi beruházásokra fordítani, mindössze 1,43 milliárd eurót.

Ezen kívül tervbe van véve egy Romániát Grúziával összekötő tenger alatti kábel lefektetése is, melynek a költségeit 2,2 milliárd euróra becsülik.

Egy másik terv egy új magasfeszültségű vezeték kiépítését célozza Románia és Magyarország között. Ez Konstancáról indulna és Arad térségében érné el a határt. Ennek a beruházásnak az értékét 2,75 milliárd euróra becsülik. Az új román-magyar magasfeszültségű vezeték azért lenne fontos, mert megoldást jelentene a Dobrudzsában keletkező áramfelesleg nyugat felé történő szállítására. Dobrudzsában jelentős, megújuló forrásokat használó termelési kapacitást helyeztek működésbe az elmúlt időszakban, ezért gyakori a túltermelés ebben az országrészben.

Az Európai Bizottság számításai szerint az EU szintjén 2030-ig 584 milliárd eurót kellene fordítani az elektromos hálózat korszerűsítésére, mivel az évtized végén a fogyasztás várhatóan minimum 60 százalékkal fogja meghaladni a 2023-as szintet.  

Fölöttébb valószínűtlen, hogy Románia a szükségesnek tartott összeget be tudná fektetni az országos elektromos hálózatba, ezért az Energy Policy Group szerint ki kellene dolgozni egy B-tervet. „A nemzetközi helyzet egyre bonyolultabb, masszív adatközponti befektetések vannak tervbe véve. A globális transzformátortermelés és általában az értéklánc hatalmas nyomásnak lesz kitéve, ami még inkább felszínre hozzá a pénz- és a munkaerőhiányt Romániában” – olvasható a tanulmányban.  

Kapcsolódók

Kimaradt?