Egyre olcsóbb a villanyáram a nagybani piacon

Egy hónap alatt 21 százalékkal lett olcsóbb az elektromos energia.

Februárban 347 lej/MWh volt az elektromos energia átlagára a bukaresti áramtőzsdén (OPCOM) írja az economica.net. Ez azt jelenti, hogy januárhoz képest kb. 21 százalékkal lett olcsóbb a villanyáram. Az év első hónapjában 436 lej/MWh-ás átlagáron kereskedtek az árammal.Fotó: Agerpres

Éves szinten jóval nagyobb mértékben csökkent az ár. Az OPCOM adatai szerint 2023 februárjában 1 MWh villanyáram átlagban 699 lejbe került, kétszer annyiba, mint idén.

A nagybani piacon tehát az elektromos energia már lényegesen olcsóbb a hatósági árnál. Ez jelenleg 450 lej/MWh. A szabályozás tervezett módosítása szerint az árplafont 400 lej/MWh-ra csökkentené a kormány, a nyártól pedig opcionálissá tenné az alkalmazását.

Az árak csökkenésével egyidejűleg nőni kezdett az áram iránti kereslet. Januárban 2 TWh elektromos energia másnapi szállítására kötöttek tranzakciókat, ami közel 30 százalékos növekedést jelent a korábbi hónapokhoz képest.

Az elektromos energia hazai ára nem független a nemzetközi piacokétól, ugyanis az OPCOM össze van kapcsolva a magyar, a szlovák, a cseh, a lengyel, a német, az osztrák és a bolgár piaccal.      

Kapcsolódók

Kimaradt?