Fogalmuk sincs az illetékeseknek, hogy mennyi Románia áramtermelési kapacitása

A Transelectrica és az Országos Energia-szabályozó Hatóság adatai között 1200 MW az eltérés, ami nagyjából megegyezik a Vaskapu vízerőmű beépített teljesítményével.  

Egy évtized alatt mintegy 20 százalékkal csökkent Románia energiatermelési kapacitása, írja a Ziarul Financiar. Az, hogy pontosan mennyivel, rejtély, mivel a Transelectrica és az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) eltérő adatot ad meg a jelenleg létező beépített teljesítményre. Az ANRE 18 285 MW-ról tud, míg a Transelectrica csak 17 042 MW-ról.Fotó: Facebook/Transelectrica

A számok, természetesen a részletes adatok szintjén sem stimmelnek. Abban teljes az összhang, hogy a cernavodai atomerőmű beépített kapacitása 1413 MW, a szélturbináknál pedig minimális az eltérés a 3001 és a 3027 MW között. Minden más téren jelentősen eltérnek egymástól az adatok. Az elosztóhálózatot működtető országos vállalat szerint a napelemek összesített beépített teljesítménye 1544 MW, míg az ANRE szerint 1623 MW. A szénhidrogén-alapú energiatermelő egységek beépített kapacitásaként a Transelectrica 2424 MW-ot ad meg, ellenben az energia-szabályozó hatóság 2684 MW-ot.

Még nagyobb az eltérés a széntüzelésű erőművek tekintetében: 2151 MW az egyik variáns, a másik pedig 2762 MW.

Mindez semmi a vízenergia terén mutatkozó helyzethez képest. A Transelectrica nyilvántartása szerint a hazai vízerőművek beépített összteljesítménye 6378 MW, az ANRE statisztikáiban azonban 6638 MW szerepel. A habot a tortán a 187 vízerőművet üzemeltető Hidroelectrica 6477 MW-os adata jelenti.

Mindezek ellenére tény, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az ország áramtermelési kapacitása, mely 2015-ben még 22 256 MW volt, legalábbis a Transelectrica szerint. Azóta drasztikusan visszaesett a szenet, valamint a szénhidrogéneket felhasználó erőművek beépített kapacitása, előbbieké kb. 60, utóbbiaké hozzávetőleg 45 százalékkal.

Az elmúlt évtizedben csak a napenergia hasznosítása fejlődött számottevő mértékben, hiszen 2015-ben még csak 1176 MW volt a napelemek együttes beépített teljesítménye. Attól függően, hogy kinek az adatait tekintjük valósnak, a fejlődés 30-40 százalékos.

Az energetikai szektor fejlesztési stratégiája, a PNIESC szerint 2030-ra 29 200 MW kellene legyen Románia energiatermelési beépített kapacitása úgy, hogy a szénerőműveket közben kivétel nélkül bezárják. A célkitűzés legmerészebb része a napenergiára vonatkozik, melynek terén a beépített kapacitásnak több mint ötszörösére kellene nőnie, 8300 MW-ra.

Mindenek akkor lenne értelme, ha időközben fejlődne az ipar, s ezáltal az áramfogyasztás, ugyanis a cikk megírásának idején az országos fogyasztás mindössze 5500 MW volt.  

Kapcsolódók

Kimaradt?