Meghaladta a 100 ezret a napelemes villanyáram termelő-fogyasztók száma

Összesen már több áramot termelnek, mint a cernavodai atomerőmű.

A tavalyi év novemberének végén már 101 605, román szakszóval prosumatornak nevezett termelő-fogyasztót tartottak nyilván, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Facebook/Electrica

Az országos áramelosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai szerint a legtöbben, 17 239-en Olténiában voltak, az összesített beépített teljesítményük közel 209 MW volt. Dél-Erdélyben 14 837 termelő-fogyasztót tartottak nyilván, 176 MW beépített teljesítménnyel. A moldvai proszumerek száma meghaladta a 13 ezret.

Decembere végén a hazai termelő-fogyasztók teljes beépített teljesítménye 1500-1600 MW lehetett. Ez robbanásszerű növekedés az év eleji 478 MW-ról. Jelenleg a termelő-fogyasztók már több villanyáramot tudnak termelni, mint a cernavodai atomerőmű, melynek 1400 MW a beépített teljesítménye.

A szakemberek idén is lendületes növekedésre számítanak. „2024 első negyedévének a végén a beépített teljesítmény elérheti a 2 ezer MW-ot” – nyilatkozta a közelmúltban Gabriel Andronache, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

Egy friss tanulmány szerint a termelő-fogyasztókat alapvetően két dolog motiválja: hogy pénzt takarítsanak meg és, hogy energetikailag függetlenné váljanak. Hozzávetőleg 45 százalékuk a Fotovoltaikus Zöld Ház program révén vásárolt napelemeket.  

Kapcsolódók

Kimaradt?