Drágul a villanyáram, de a fogyasztók nem érzik meg

Az elektromos energia szállítási díja emelkedik, de a lakosság továbbra sem fizethet többet a kormány által megszabott árplafonnál.

Január 1-től hozzávetőleg 6 százalékkal nő a villanyáram szállítási díja, közölte az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE). Gabriel Andronache, az ANRE alelnöke azt nyilatkozta, hogy az áremelést az elosztó hálózat fejlesztését célzó beruházások indokolják. Az alelnök azt is elmondta, hogy egyes áramelosztó cégek a jóváhagyottnál lényegesen nagyobb drágítást szerettek volna elérni.Fotó: Agerpres

Romániában nagyon gyors ütemben nő a termelő-fogyasztók száma, akik napelemekkel állítanak elő elektromos energiát, aminek egy részét az országos hálózatba juttatják. Ez egyre nagyobb nyomás alá helyezi az elosztó hálózatot, melynek a fejlesztését hosszú időn át elhanyagolták.

A fogyasztók szinte semmit sem fognak megérezni a drágulásból, írja az economica.net. Ennek az alapvető oka az, hogy az elektromos energiára árplafont vezetett be a kormány, ez pedig 2025 tavaszáig van érvényben.

Azon fogyasztók esetében akik a hatósági árnál kevesebbet fizetnek a villanyáramért, emelkedni fog az ár, de minimális mértékben, 1,4 bani/kWh-val, amire még rájön az áfa.

Kapcsolódók

Kimaradt?