Hatalmas összeggel tartozik a kormány az energiaszolgáltatóknak

Csak az Electrica Furnizare felé felhalmozott tartozások értéke 2,2 milliárd lej, írja az economica.net.

Szeptember végén 2,2 milliárd lejjel tartozott a kormány az Electrica SA-nak, derül ki az állami vállalat harmadik negyedévi jelentéséből. A tartozás amiatt keletkezett, hogy az energia hatósági árszabályozása miatt az Electrica Furnizare kénytelen volt a beszerzési árnál olcsóbban számlázni a villanyáramot a fogyasztóknak.Fotó: AdobeStock

A pénz zömét az Energiaügyi Minisztériumnak kellene átutalni a cégnek, a Munkaügy és Társadalmi Szolidaritás Minisztériuma minimális összeggel tartozik az Electricának. Az energiaügyi tárcának az ipari fogyasztóknak szolgáltatott áram miatt keletkezett veszteségeket kell megtérítenie, míg a munkaügyi tárca a lakossági fogyasztókért felelős.

Figyelemre méltó, hogy 2022 decemberének végén a kormány még csak 1,28 milliárd lejjel tartozott az állami vállalatnak, azóta tehát az adóssága közel 1 milliárd lejjel nőtt.

Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) november 10-i közleménye szerint az államnak 2021 novembere óta 22,4 milliárd lejt kellett volna kifizetnie a szolgáltatóknak a hatósági ár miatt elszenvedett veszteségek ellensúlyozására. Azt, hogy jelenleg mennyivel tartozik a kormány az energiaszolgáltatóknak, pontosan nem lehet tudni, de az Electrica által közölt adatok fényében egyértelmű, hogy sokmilliárdos összegről van szó.

Kapcsolódók

Kimaradt?