Szakértői tanulmány: a mostani energiaválság súlyosabb lesz a 70-es évek olajkrízisénél

Románia középmezőnyös az EU-ban a válság enyhítését célzó GDP-arányos ráfordítás tekintetében.

Nagyon súlyos válság képét vetíti előre az, ami az energiapiacon történik, vélik a Goldman Sachs pénzügyi csoport elemzői. „Tekintettel a gáznak és az energiának a második félévben bekövetkezett drágulására, úgy véljük, hogy az energiaválság, de még inkább a hozzáférhetősége elérte az elviselhetőségnek azt a pontját, hogy szükségessé vált a politikai szintről történő jelentős közbelépés. Meglátásunk szerint a piac továbbra is alábecsüli ennek a krízisnek a mélységét, a komplexitását és a strukturális hatásait. Úgy véljük, hogy súlyosabb lesz, mint a 70-es évek kőolajválsága” – olvasható a szeptemberben publikált, a Ziarul Financiar által idézett elemzésben.Fotó: Pixabay

A Bruegel nemzetközi tanácsadó cég tanulmánya szerint az EU-tagállamok közül eddig Németország költötte a legtöbbet az energiaválság hatásainak a mérséklésére 264,2 milliárd eurót, az ország GDP-jének a 7,4 százalékával egyenértékű. GDP-arányosan Málta túltesz Németországon, azonban a szigetország bruttó hazai termékének a 7,7 százaléka mindössze 1,1 milliárd eurót jelent.

A legpasszívabb Írország, Ciprus és Belgium volt. Ezek az országok a GDP – jük 0,5, ,07, illetve 0,8 százalékát fordították erre a célra, ami 2,1, 0,2, illetve 4,3 milliárd eurót jelent.

A százalékos ráfordítás tekintetében Románia a középmezőnyben tanyázik az Európai Unió viszonylatában. A Bruegel számításai szerint a bukaresti kormány mostanáig 6,9 milliárd eurót fordított arra, hogy megvédje a polgárait és a gazdaságát az energetika terén bekövetkezett árrobbanás hatásaitól, ami a GDP 2,9 százalékának felel meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?