Közel 400 dolgozót bocsát el az ország legnagyobb vegyipari kombinátja

Hogy csökkentse a költségeit, a Chimcomplex Borzești elküldi alkalmazottainak több mint 20 százalékát.

396 alkalmazottjától válik meg Románia legnagyobb vegyipari vállalata, írja az economedia.ro. A Chimcomplex Borzești arra hivatkozva hajt végre jelentős létszámcsökkentést, hogy a méregdrága energia miatt kénytelen visszafogni a termelést.Fotó: Facebook/Chimcomplex

„Ezt az intézkedést az teszi szükségessé, hogy a társaság optimizálja az operációs és működési költségeit, az emberi és pénzügyi erőforrások maximális hatékonyságú felhasználása érdekében, így alkalmazkodva a hazai és nemzetközi kríziskörnyezet hatásaihoz” – olvasható a vállalat közleményében.

A Chimcomplex már márciusban bejelentette, hogy ha a gáz és a villanyáram ára nem fog csökkenni, akkor elképzelhető, hogy elbocsátásokat fog eszközölni, augusztusban pedig két hétre leállította a termelést a borzești-i üzemében.

A Chimcomplexnek két gyára van, Borzești-en és Râmnicu Vâlceán. A cégnél tavaly 1900 fő dolgozott, tehát a most bejelentett leépítés a dolgozói állomány több mint 20 százalékát érinti. A vállalat tavalyi árbevétele 2,2 milliárd lej volt, a nyeresége pedig 485 millió lej. Az idei első negyedévben a bevételei kb. 10 százalékkal nőttek, azonban a profit 40 százalékkal csökkent. 2021 első félévében a Chimcomplex 159 millió lejt költött vízre és energiára, az idei év azonos időszakában ezek a költségek 413 millió lejre nőttek.

Az elkövetkező időszakban más nagyvállalatoknál is lehet elbocsátásokra számítani, mivel azok semmiféle állami támogatásban nem részesülnek, piaci áron kénytelenek megvásárolni az energiát.

Kapcsolódók

Kimaradt?