Még mindig milliárdokkal tartozik a kormány az energiaszolgáltatóknak

Az energetikai vállalatokra kivetett szolidaritási adóból nem gyűlt össze elég pénz a szolgáltatók kártalanítására.

Minimum 4 milliárd lejjel tartozik a kormány a gáz- és áramszolgáltatóknak, amiért azok hatóságilag megszabott áron, a beszerzési árnál olcsóbban számlázták az energiát a fogyasztóknak, írja az economica.net. Egy sürgősségi kormányrendelet-tervezet szerint az Energiaügyi Minisztérium 2,443 milliárd lejjel tartozik a szolgáltatóknak, míg a munkaügyi tárca 1,48 milliárddal. Ez összesen 3,923 milliárd lejt tesz ki.Fotó: Agerpres

A szóban forgó tervezet arról rendelkezik, hogy azt az összeget utalják át a két minisztériumnak, hogy az törleszthesse a tartozásait. „A jelenlegi helyzetben a villamos energia és a gázszolgáltatások kifizetése sürgető probléma, mivel a kompenzációk kifizetésének elmaradása ezen fontos szolgáltatások felfüggesztését vonhatja maga után. Ha az energiaszolgáltatás megszakadna vagy akadozna, annak súlyos következményei lennének a gazdaságra, a nemzetbiztonságra és az állampolgárok mindennapi életére” – olvasható a dokumentumban.

A kormány az energetikai vállalatok által befizetett szolidaritási adót kívánja a kompenzációra fordítani, azonban az abból befolyt pénz nem fedezi a költségeket. A hivatalos adatok szerint szolidaritási adó formájában 3,14 milliárd lej folyt be az államkasszába, amit a kormánynak ki kell pótolnia közel 800 millióval. Nem egyértelmű, hogy a 3,923 milliárd lej az energetikai szolgáltatók felé fennálló teljes adósságállomány vagy annak csak egy része, melyet sürgősen törleszteni kell.

Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint a szolgáltató cégek 17,142 milliárd lej értékű kompenzációra jogosultak, amiben a júniusi és júliusi szolgáltatások generálta veszteségek még nincsenek benne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?