Több áramot termelnek a hazai termelő-fogyasztók, mint a cernavodai erőmű egyik reaktora

Az év végén már valószínűleg az egész atomerőmű teljesítményét meg fogja haladni a háztetőkre szerelt napelemek beépített kapacitása.

Robbanásszerűen nő a romániai áramtermelő-fogyasztók száma, ezzel párhuzamosan pedig az általuk birtokolt beépített termelői kapacitás. Egyetlen hónap alatt, július folyamán 77 638-ról 84 733-ra emelkedett a villanyáramot nem csupán fogyasztó, hanem az országos hálózatba be is adó háztartások és cégek száma, a napelemeik összesített beépített kapacitása pedig 973 MW-ról 1063 MW-ra nőtt. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint a háztartások elsöprő többségének esetében a napelemek beépített teljesítménye 3 és 5 kW között van.Fotó: Pixabay

Jelenleg a számuk már minden bizonnyal 90 ezer, a beépített teljesítményük pedig 1100 MW fölött jár. A termelő-fogyasztók napelemei valamikor a tavasz folyamán meghaladták a cernavodai atomerőmű egyik reaktorának a 700 MW-os beépített teljesítményét. Mostanra az angolul prosumerként, románul pedig prosumatorként emlegetett kategória már a Vaskapu I. vízerőművel vetekedhet, melynek beépített teljesítménye 1166,4 MW.

Egyes szakemberek tavasszal azt jósolták, hogy az év végére a termelő-fogyasztók száma elérheti a 100 ezret, az együttes termelési kapacitásuk pedig meghaladhatja az 1000 MW-t. Ez utóbbi azonban hónapokkal korábban bekövetkezett, az év végén pedig 1400-1500 MW körül járhat majd az épületek tetejére szerelt napelemek beépített teljesítménye. Ez kézzelfogható realitásnak tűnik annak fényében, hogy Gabriel Andronache, az ANRE alelnöke a közelmúltban azt nyilatkozta, a termelő-fogyasztók beépített teljesítménye március végére elérheti a 2000 MW-t.

Mindez azt jelenti, hogy 2023 végén a termelő-fogyasztók jó eséllyel lehagyják nem csak az 1400 MW-os cernavodai erőművet, hanem a három egységből álló teljes Vaskapu-komplexumot, melynek a termelési kapacitása alulról súrolja az 1500 MW-t. Az ország legnagyobb hőerőműve hónapokkal ezelőtt lemaradt a legdinamikusabban fejlődő energetikai szektor mögött. Fénykorában a turceni-i erőmű beépített teljesítménye 1320 MW volt, egy jó ideje azonban fele kapacitással működik.

Nem csak haszon, gond is

Az ANRE prognózisa szerint 2025 végére a termelő-fogyasztók száma 236 ezerre, 2030-ra pedig 300-350 ezerre nő, ami azt jelenti, hogy a napelemeik beépített kapacitása az évtized közepén meghaladhatja majd a 2500 MW-t.

A termelő-fogyasztók számának lendületes emelkedése egyértelműen pozitív jelenség, azonban a beépített teljesítményük villámgyors növekedésének van egy hátulütője. Románia hosszú ideje nem fejlesztette érdemben az áramelosztó hálózatát, ezért rövid időn problémás lehet a termelő-fogyasztók által előállított elektromos energia felvétele a rendszerbe.

Miközben a termelés felfutóban van, az áramfogyasztás nem igazán nő, ami időnként veszélyezteti az elosztó hálózat egyensúlyát. Idén többször megtörtént, hogy amikor a megújuló forrásokat használó termelési kapacitások gőzerővel működtek, egyeseket le kellett kacsolni, mivel fennállt az elosztó rendszer túlterhelésének a veszélye. Erre a megtermelt energia tárolása volna a legjobb megoldás.

„Hiába hozunk létre új zöld-, illetve megújuló forrásokat használó termelési kapacitásokat, ha ehhez nem társul tárolás, akkor a hálózatban egyre nehezebben kezelhető egyensúlyhiányok lépnek majd fel” – nyilatkozta a közelmúltban Sebastian Burduja energiaügyi miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?