Úszó napelemparkokat létesítene egy arab partnerrel a Hidroelectrica

A létesítményeket vízerőművek tavain hoznák létre, a beépített összteljesítményük 1500 MW lesz.

Úszó napelemparkokat létesítene egy Egyesült Arab Emírségekbeli céggel közösen a Hidroelectrica, jelentette be Bogdan Badea, a cég elnöke. Az erre vonatkozó szerződést szeptember 20-án kötötte meg az állami energetikai vállalat és az arab partner, a Masdar. Az aláírásra az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban került sor.A konstancai úszó napelempark | Fotó: Facebook/Portul Constanta

A tervek szerint a közösen létrehozandó naperőművek beépített teljesítménye 1500 MW lesz. A cél „a beépített teljesítmény növelése és az energiaforrások diverzifikálása, kizárólag a zöldeké, mert a Hidroelectrica egy zöld cég” – idézi az economica.net Bogdan Badeát.

Az állami vállalat elnöke nem beszélt helyszínekről, csak annyit árult el, hogy a Hidroelectrica tulajdonában levő vízgyűjtő tavak felszínének hasznosításáról van szó. Bogdan Badea a beruházás becsült értékét sem hozta nyilvánosságra. A Románia legnagyobb energiatermelőjének számító Hidroelectrica 187 vízerőművet működtet, melyek beépített teljesítménye 6300 MW. A cégnek van egy 108 MW-os szélerőműve is.

A Masdar a világszinten legjelentősebb, megújuló forrásokat felhasználó energiatermelők egyike. 2006 óta a cég mintegy 30 milliárd dollár fektetett be energiatermelési kapacitásokba, melyek együttes beépített teljesítménye 23 ezer MW.

Romániában az első úszó napelemparkot a konstancai kikötőben helyezték üzembe tavaly szeptemberben. A 22 fotovoltaikus cellából álló létesítmény évi 15 ezer kWh energiát tud termelni.

A közelmúltban jelentette be az egyik legnagyobb hazai energiaszolgáltató, a CEZ, hogy Resicabánya közelében, egy vízerőműhöz tartozó mesterséges tavon hoz létre úszó napelemparkot. Ez 1820 napelemből áll majd, a beépített teljesítménye 1 MW lesz. A beruházás becsült értéke 1,2 millió eurót, a finanszírozást norvég forrásból biztosítják, az Energia Romániában Program keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?