Transelectrica: sokan beszélnek zöldenergiás beruházásokról, de szinte semmi sem történik

Finanszírozási problémák hátráltatják a szél- és a napenergia fokozott felhasználását Romániában.

Erős pezsgés jellemzi a megújuló forrásokat használó hazai energiatermelést, de csak elméletben. „Mind azt mondják, hogy beruháznak, de a gyakorlatban semmit sem tesznek. Romániának 13 ezer MW szélenergia potenciálja van, azonban két éve semmi sem történik” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Gabriel Andronache, az országos áramelosztó hálózatot működtető Transelectrica vezérigazgatója.  Fotó: Pexels

2020-ban a szélenergia az országos termelési kapacitásnak a 12,4 százalékát tette ki. Mostanra ez 15,9 százalékra nőtt, azonban a fejlődés nagyrészt illuzórikus, a részarány emelkedése részben annak a következménye, hogy a széntüzelésű erőművek leállítása miatt csökkent az energiatermelés beépített teljesítménye.

A Transelectrica vezetője szerint a szélenergia hasznosítása a finanszírozási problémák miatt topog egy helyben. „Kibocsátjuk a műszaki csatlakozási engedélyeket, és lejárnak. Ugyanaz történik, mint a 2010-2012-es időszakban. Emlékezzünk csak vissza. Sok projekt el sem jut a műszaki engedélyeztetés fázisába. A finanszírozás a nagy probléma, márpedig finanszírozásra mindannyiunknak szükségünk van” – mondja Gabriel Andronache.

Jelen pillanatban az országos áramelosztó hálózat szállítása kapacitása 27 ezer MW. A hazai áramtermelési kapacitás meg sem közelíti ezt, kevéssel haladja csak meg a 18 ezer MW-t. A Transelectrica további 4500 MW elektromos energiára bocsátott ki jelenleg érvényes csatlakozási engedélyeket tervbe vett szélturbinák és napelemparkok számára. Az, hogy ezek közül mennyi valósul majd meg, egyelőre a jövő zenéje.

Az állami vállalat vezetőinek becslései szerint 2026 végéig 1500 MW-tal nőhet a szél- és naperőművek beépített teljesítménye. Jelenleg a szélturbinák együttes beépített teljesítménye 3300 MW, míg a napelemparkoké kb. 1500 MW.

Kapcsolódók

Kimaradt?