Történelmi rekordot írt az áramexport az ortodox húsvét első napján

Az országos termelésnek közel a fele került a magyar és a bolgár hálózatba, 3755 MW elektromos energia.

Április 16-án, a déli órákban Románia 3755 MW elektromos energiát exportált, derül ki a Transelectrica adataiból. A teljes áramtermelés 7890 MW volt, míg a belföldi fogyasztás 4139 MW-t tett ki. Ez azt jelenti, hogy az országos termelés 47,5 százalékát exportáltuk.Fotó: Facebook/Electrica

A rendszerváltás óta nem volt még példa arra, hogy ilyen magas legyen az export részaránya az áramtermelésen belül. A 3755 MW egyúttal abszolút értékben is történelmi rekordot jelent, írja az economedia.ro.

Mindebből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a hazai energetikai szektor egyre jobban teljesít, ez ugyanis nagyon távol áll a valóságtól, a magyarázat az, hogy az ortodox húsvét miatt nagyon kicsi volt a belföldi fogyasztás, ráadásul a szél is fújt.

A Transelectrica adataiból kiderül, hogy a 2775 MW villanyáramot a vízerőművek termeltek, 1609 MW volt a szélturbinák hozzájárulása, míg cernavodai atomerőmű 1412 MW elektromos energiát adott az országos hálózatba. Az exportált villanyáram legnagyobb része a bolgár energetikai hálózatba került.  

Kapcsolódók

Kimaradt?