banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

A Romgaz is beszáll az áramszolgáltatásba

Az állam tulajdonában levő piacvezető gázipari vállalat a radnóti erőműben termel villanyáramot.

Minden valószínűség szerint az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) jóváhagyja ma a Romgaz által benyújtott kérelmet, hogy áramszolgáltatóként működhessen, számolt be az economica.net. Az állami gázipari vállalat korábban is termelt villanyáramot, ám azt kizárólag a nagybani piacon értékesítette.Fotó: Facebook/Electrica

A Romgaz az első számú romániai gázipari cég, évente körülbelül 5 milliárd köbmétert termel ki. Villanyáramot a radnóti erőműben állít elő, amihez a saját termeléséből származó földgázt használja. A radnóti erőmű beépített kapacitása 800 MW, azonban ebből már csak 300 MW termelési kapacitás működőképes. Tavaly a Romgaz hozzávetőleg 1 TWh villanyáramot termelt.

Folyamatban van egy új, 430 MW beépített teljesítményű gáztüzelésű erőmű építése is Radnóton, azonban ez a beruházás roppant nehézkesen halad, a legutóbbi információk szerint 2024 folyamán fogják befejezni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Romgaz szándékozik-e szolgáltatni áramot lakossági fogyasztók számára. A vállalat a háztartási gázszolgáltatásban nem vesz részt, annak ellenére, hogy néhány éve bejelentette, létrehoz egy ilyen üzletágat is.

Kapcsolódók

Kimaradt?