Tanulhatnánk a bolgároktól: nálunk az áramimport nő, náluk az export

Míg a bolgárok nettó 10,9 TWh áramot exportáltak, mi 1,3 TWH-t importáltunk, hogy fedezni tudjuk a hazai fogyasztást.

Az év első kilenc hónapjában Románia 5,1 TWh villanyáramot importált, 1,2 TWh-val többet, mint 2021 azonos időszakában, ami közel 31 százalékos növekedést jelent. A kivitelünk is nőtt, de csak 0,8 TWh-val, 3,8 TWh-ra, írja az economica.net. Ebből az következik, hogy a hazai fogyasztás fedezéséhez 1,3 TWh külföldön megtermelt áramra volt szükségünk.Fotó: AdobeStock

Magyarországról és Szerbiából kevesebb elektromos energiát vásároltunk, mint tavaly, Ukrajnából, Moldáviából és Bulgáriából azonban többet. A növekedés különösen ez utóbbi esetében számottevő. A Transelectrica adatai szerint 2021 első kilenc hónapjában 1,335 TWh áram érkezett a bolgároktól, idén azonban már 2,886 TWh. Ennek a mennyiségnek egy része minden bizonnyal csak áthaladt a hazai hálózaton valamely más ország felé.

Exportáltunk is áramot Bulgáriába, de csak 0,775 TWh mennyiségben, vagyis a nettó import 2,111 TWh-t tett ki.

Összevetve Románia és Bulgária adatait azt látjuk, hogy utóbbinak sokkal sikeresebb az energetikai stratégiája. Míg egyre inkább függünk az importtól, addig a bolgároknál az áramtermelés és az export is nő. November közepéig Bulgária 43,4 TWh villanyáramot termelt, 8,3 százalékkal többet a tavalyi mennyiségnél, amiből nettó 10,9 TWh-t exportált. Ez 44 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget.

Eközben Románia termelése 7 százalékkal csökkent, a nettó import pedig rekordmennyiségűre nőtt.  

Kapcsolódók

Kimaradt?