banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Áramhiányra hivatkozva utasítja vissza az új ügyfeleket a Hidroelectrica

A valóság az, hogy nem éri meg neki a hatóságilag megállapított áron villanyáramot szolgáltatni.

Arra hivatkozva utasít vissza új ügyfeleket a Hidroelectrica, hogy a szárazság miatt nem tud elegendő villanyáramot termelni, írja az economice.net. „Tekintettel az idei elhúzódó szárazságra, mely befolyásolja a vízalapú energiatermelési kapacitást, tájékoztatjuk, hogy jelenleg nem tudjuk biztosítani az igényelt energia mennyiséget” – válaszolta az állami vállalat egy kisvállalkozásnak, mely szerződni szeretett volna vele.Fotó: Agerpres

Tény és való, hogy a szárazság miatt a Hidroelectrica idei termelése elmarad az elmúlt években megszokottól. Az első félévben a vízerőműveket működtető vállalat 7,18 TWh energiát állított elő, ami 29 százalékkal, 3 TWh-val kevesebb a tavalyinál. Ugyanakkor a Hidroelectrica vásárolhatna villanyáramot a nagybani piacról, nem igaz tehát, hogy képtelen új fogyasztóknak szolgáltatni.

A valóság minden bizonnyal az, hogy a vállalatnak nem éri meg új ipari fogyasztókkal szerződnie. Az érvényes energetikai szabályozás értelmében a szolgáltatók 1000 lej MWh áran kell biztosítaniuk a kis- és középvállalkozásoknak a fogyasztásuk 85 százalékát, a kormány pedig, hosszú hónapokkal később még fizet 300 lej/MWh kompenzációt. A villanyáram nagykereskedelmi ára azonban jóval magasabb, 2500 lej/MWh körül mozog.

A Hidroelectrica bolond lenne tehát, ha 1300 lej/MWh áron értékesítené a maga termelte villanyáramot, ha sokkal drágábban is megteheti, vagy drágán vásárolt áramot jóval olcsóbban adjon tovább az ügyfeleknek. A hatósági szabályozás által teremtett visszás helyzetet jól szemlélteti, hogy a Hidroelectrica jelenleg 3409 lej/MWh áron kínál szerződést új ügyfeleknek október 1-től, azonban a szolgáltatott mennyiség 85 százalékáért csak 1300 lej/MWh-t kapna, ami hozzávetőleg a fele az áram nagypiaci árának.

Arról nem érkeztek jelzések, hogy a Hidroelectrica szerződni kívánó háztartási fogyasztókat is kikosarazott volna. A Hidroelectrica a háztartási és az ipari fogyasztók piacán is a piacon létező legalacsonyabb árakat kínálja az ügyfeleknek. 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?