Közel az egy évvel korábbi szintre csökkent az áram nagykereskedelmi ára

Augusztusban még 2400 lej/MWh volt a villanyáram átlagára, októberben már csak 1016 lej/MWh.

Októberben 1016 lej/MWh volt az elektromos energia másnapi szállítási ára a bukaresti áramtőzsdén (OPCOM), írja az economica.net. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt kb. 45 százalékkal lett olcsóbb a villanyáram. Szeptemberben 1855 lej/MWh volt az átlagár az úgynevezett spot piacon.Fotó: Agerpres

Október már a második egymást követő hónap volt, amikor olcsóbb lett a villanyáram. Augusztusban még 2400 lej/MWh volt az átlagár, aminek az októberi már csak a 42 százaléka. Októberben az áram körülbelül ugyanannyiba került, mint májusban, amikor 1000 lej volt az átlagos ár a spot piacon. Jelenleg az árak kevéssel haladják csak meg az egy évvel korábbiakat. 2021 októberében átlagban 951 lej/MWh-s áron szerződtek másnapi szállításra.

Romániában a spot piacon nagyon intenzív a forgalom, szeptemberben itt szerződték le a hazai fogyasztás mintegy 45 százalékát, 1,8 TWh áramot, 3,4 milliárd lej értékben.

Az árak jelentős csökkenése minden bizonnyal a szeptember 1-től érvényes új szabályozásnak az eredménye. A 119-es sürgősségi rendelet értelmében 450 lej/MWh ár fölött a nyereséget 100 százalékos adó terheli, akárcsak az exportból származó profitot. A kereskedőknek a korábban megvásárolt energia eladásából származó haszon 98 százalékát kell befizetniük az államkasszába adó formájában.

Ugyanakkor a szóban forgó jogszabálynak van egy negatív következménye is, mégpedig, hogy az árampiacon egyáltalán nincs mozgás, egyetlen termelő sem hajlandó határidős szerződéseket kötni 450 lej/MWh-s áron.   

Kapcsolódók

Kimaradt?