Így lehet visszafogni a háztartási áramfogyasztást

Asztali számítógép helyett használjunk laptopot, kevesebbet tévézzünk, hanyagoljuk a mosogatógép és az elektromos ruhaszárító használatát.

Annak ellenére, hogy a kormány továbbra is szabályozza az energiapiacot, s jelentős mértékben szubvencionálja a háztartási fogyasztást, háztartások tízezrei fognak többet fizetni az elkövetkező hónapokban, mint egy évvel korábban. A legutóbbi változtatások értelmében havi 300 kWh-nál nagyobb fogyasztás esetén a villanyáram lakossági ára 1,3 lej/kWh lesz, 255 és 300 kWh között pedig 255 kWh energiát 80 banival fog fizetni a lakosság, a különbözetet pedig 1,3 lejjel.A konyhában a hűtőszekrény a legnagyobb fogyasztó | Fotó: Pixabay

Hogy biztosak legyenek benne, nem lépik túl a 255 vagy a 300 kWh-s küszöböt, a háztartások sokat tehetnek azért, hogy visszafogják a fogyasztásukat, kevesebbet használva bizonyos háztartási gépeket vagy elektronikai cikkeket.

A nappaliban vagy a hálóban a televízió a legnagyobb fogyasztó. Egy régebbi típusú készülék akár 40 kWh-val is hozzájárulhat a háztartás fogyasztásához, írja a Ziarul Financiar. A kevesebb tévézés a villanyszámlára is jótékony hatást gyakorol tehát. A LED-es készülékek negyedannyit sem fogyasztanak megegyező időtartamú használat esetén.

A konyhában a legnagyobb fogyasztó a hűtőszekrény, főleg, ha régebbi modellről van szó, majd a mosogatógép és az elektromos tűzhely következik. A hűtő használati idejét nem lehet csökkenteni, azonban ha valaki megengedheti magának, érdemes a régi készüléket új, energiahatékonyra cserélnie. Egy ilyen hűtőszekrény havi 25-30 kWh áramot használ, míg egy kevésbé energiahatékony ennek akár a tripláját.

A takarékos mosogatógépek egy átlagos háztartásban 20 kWh-nál valamivel kevesebbet fogyasztanak, az alacsony hatékonyságúak 30 kWh-nál is többet. Ez utóbbiakat érdemes ritkábban beindítanunk, ha félünk attól, hogy esetleg átléphetjük a megcélzott fogyasztási küszöböt. Az elektromos tűzhelyek használatát nem igen lehet csökkenteni, azonban ha valaki most készül ilyet vásárolni, érdemesebb indukciósat választania. Ezek fogyasztása egy átlagos család esetében nem éri el a 20 kWh-t, az egyszerű elektromos tűzhelyeké kevéssel 20 kWh fölött van.

A ruhaszárító nagy luxus

A fürdőszobában a mosógép és az elektromos ruhaszárító a messze legnagyobb fogyasztók. Egy jobbfajta mosógép rövidprogrammal kb. 0,64 kWh-t fogyaszt, hosszúval 1,5 kWh-t. Havi 10 hosszúprogramos mosás tehát 15 kWh-t jelent, míg 15, 22,5 kWh-t. Aki komolyan gondolja a takarékoskodást, annak el kellene felejtenie a féladagos mosást.

Egy elektromos szárító kevéssel több áramot használ, mint egy megegyező hatékonyságú mosógép, a havi fogyasztása tehát 20 kWh fölött van egy átlagos háztartásban. Mostanában érdemes megfontolni a használatát, főleg, hogy egy fűtött lakásban a ruhák maguktól is viszonylag hamar megszáradnak.

Asztali számítógép helyett érdemesebb laptopot használni, utóbbi fogyasztása ugyanis kb. harmada az előbbiének. Akik elektromos bojlerrel állítják elő a lakásban felhasznált meleg vizet, azoknak szinte lehetetlen beférniük a 300 kWh-s küszöb alá, mivel egy átlagos készülék 2000 wattos. Az elektromos autó otthoni töltése erősen ellenjavallott azok számára, akik szeretnének 1,3 lej/kWh-nál olcsóbb áramot használni, az ugyanis akár 125 kWh-val is megdobhatja a havi fogyasztást.

Természetesen mindezen értékek nagyban változhatnak háztartásonként.

Kapcsolódók

Kimaradt?