Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában

Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában – írja az economedia.ro a Transelectrica adatai alapján.

Április 14-én 13 és 15 óra között 3900 MW volt az országos fogyasztás Romániában. Ez a legalacsonyabb érték 2007 óta, amikor az országos távvezetéki hálózatot működtető Transelectrica elkezdte közzé tenni a valós idejű termelési és fogyasztási adatokat.Fotó: AdobeStock

Ez az érték „minden bizonnyal a legkisebb Románia modernkori történetében, mivel korábban számottevő volt az ipari fogyasztás, aminek következtében, legyen nyár vagy tél, legkevesebb 8000 MW volt az áramfogyasztás” – írja az economedia.ro.

A hazai villanyáram-felhasználás visszaesésének egyik oka a termelő-fogyasztók számának gyors növekedése. 2023 végén a saját napelemekkel villanyáramot termelő-fogyasztók száma meghaladta a 110 ezret, összesen 1442 MW beépített teljesítménnyel rendelkeztek, ami megegyezik a cernavodai atomerőmű termelési kapacitásával. Mivel az időjárás napsütéses és szokatlanul meleg volt, a termelő-fogyasztók nem használtak villanyáramot az országos hálózatból.

Az alacsony áramfogyasztás másik oka az, hogy az energiaigényes iparágak nem termelnek teljes kapacitással. Románia legnagyobb ipari fogyasztója, az Alro Slatina alumínium kombinát még nem indította újra a 2022-ben leállított kemencéinek egy részét. A második legnagyobb fogyasztó, a galaci Liberty kohászati kombinát is csökkentett kapacitással, egyetlen kohóval dolgozik, írja az economedia.ro    

A kicsi kereslet miatt az utóbbi időben gyakran negatív tartományba kerül a villanyáram ára a nagybani piacon, ami főleg a déli órákra jellemző, mikor minimális a fogyasztás. Az elmúlt időszakban -40 euró/kWh-s árra is volt példa.    

Kapcsolódók

Kimaradt?