Nem csitul a panaszáradat az energiaszolgáltatókra

Hónapokat késik a villanyszámla, a szolgáltató a valós fogyasztásnál sokkal nagyobb energiamennyiséget számláz, vagy nem a megfelelő ársapkát alkalmazza. Általában ezekkel a gondokkal küzdenek a fogyasztók, és ezeket a tévedéseket a zsebük bánhatja.

Az elmúlt évben közel 40 ezer panaszt iktattak az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságnál (ANRE), ami 70 százalékkal több mint egy évvel korábban, és a panaszáradat egyelőre nem csitul.

Nagy-Bege Zoltán, a hatóság alelnöke a Maszol megkeresésére elmondta, éppen azért módosították az energiaszolgáltatókra vonatkozó szabályzatot, hogy a piacon észlelt problémákat kiküszöböljék. A módosítás értelmében a szolgáltatók kötelesek havonta számlázni, ha mégsem teszik meg, és több havi fogyasztást tüntetnek fel a számlán, automatikusan fel kell ajánlják a részletfizetés lehetőségét. A kiszolgáltatott helyzetben levő fogyasztók pedig bármikor kérhetik, hogy legtöbb három hónapra átütemezve törlesszék a számlájukat.

Nagy-Bege Zoltán | Fotó forrása: energy-center.ro

A szabályzat abban az értelemben nem változott, hogy továbbra is háromhavonta köteles a szolgáltató leolvasni a mérőóra állását, ám a fogyasztó havonta beküldheti az értéket, vagy köthet fogyasztási egyezményt, hogy amikor nincs leolvasás, mennyi energiát számlázzanak ki neki.

Két- három hónapon belül rendeződhet a helyzet

A módosítás egyelőre nem eredményezte a panaszok látványos csökkenését, ám ez még most túl korai is lenne, mondta Nagy-Bege Zoltán, aki arra számít, hogy két- három hónapon belül valamennyire rendeződik a helyzet. A szolgáltatók még mindig késnek a számlákkal, ha ezentúl egyszerre csak egy havi fogyasztást tüntethetnek fel, még tovább késleltetheti ezek kiállítását.

Viszont a jogi keret stabilizálódott, hiszen 2025. március elsejéig érvényes az ársapka: havi 100 kilowattórás fogyasztásig 0,68 lejt, 100 és 255 kilowattóra között 0,80 lejt, efelett 1,30 lejt kell fizetni az elektromos áram kilowattórájáért.

Az ügyfeleket idén január óta a havi fogyasztás alapján sorolják be a különböző árkategóriákba. Ha a jogszabályi keretben nem lesznek további módosítások, a szolgáltatók ez alapján kell pontra tegyék a rendszereiket, és már nem lesz okuk a késlekedésre.

Fotó: Agerpres

A panaszokra a szolgáltatók 15 munkanapon belül kötelesek válaszolni, ha ezt nem teszik meg, akkor az energiaár-szabályozó hatósághoz lehet fordulni. Ilyenkor véleményt kérnek a szolgáltatótól, amelyek az esetek többségében azt látva, hogy elindult a kivizsgálás, orvosolják is a problémát. Ha a cég úgy értékeli, helyesen járt el, megválaszolja a megkeresést, ilyen helyzetben a hatóság mérlegeli, kinek van igaza, és kötelezi a szolgáltatót, hogy a döntése szerint járjon el, taglalta a hatóság alelnöke.

A számla késik, a felszólítás nem

Több olvasónk arra panaszkodott, hogy megfellebbezte a túlszámlázást, a panaszát elfogadták ugyan, viszont korrigált számlát nem kapott, helyette érkezett a felszólítás, hogy a fizetési határidő átlépése miatt felfüggesztik a szolgáltatást. Nagy-Bege Zoltán kifejtette, a legtöbb esetben a felszólításokat automatikusan küldi a rendszer, amint lejár a késedelmi idő.

Javasolták a szolgáltatóknak, integrálják azt a lehetőséget, hogy amint befut egy panasz, a rendszer függessze fel a határidőket, és ne küldjön felszólítást. A szabályzat különben egyértelműen előírja, hogy amíg a panaszt nem orvosolják, a fizetési határidőket fel kell függeszteni. Ha a fellebbezést jogosnak ítélik, de nem küldenek korrigált számlát, újabb panaszt kell küldeni, tanácsolja a hatóság alelnöke. 

Javul a szolgáltatók helyzete

A nagykereskedelmi piacon a várakozáson alul, barátságosan alakul a földgáz és a villamos energia ára, alacsonyabb, mint tavaly a hasonló időszakban. Ugyanakkor január 1-jétől életbe lépett a központi villamosenergia-beszerzési mechanizmus, a szolgáltatók a szükségleteik egy részét 450 lejes megawattórás stabil áron kapják.

Az is segíti a szolgáltatókat, hogy ettől az évtől az állami költségvetésből kért kompenzáció 40 százalékát az igénylés benyújtásától számított tíz napon belül minden ellenőrzés nélkül megkapják. Ezek az intézkedések szavatolják, hogy a pénzügyi problémáik megoldódnak, nem lesznek gondjaik, és reméljük lassan a fogyasztói panaszok is orvoslódnak, összegezte Nagy-Bege Zoltán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?