ANRE: az egyetlen ingatlannal rendelkező fogyasztók automatikusan szabályozott áron kapják az áramot

Nyilatkozatot csak azoknak kell benyújtaniuk, akiknek több lakásuk/házuk van, s azt szeretnék, hogy ne a lakhelyükön kapják kedvezményes áron az áramot.

Január 1-től a fogyasztók csak akkor kaphatják szabályozott áron a villanyáramot, ha nyilatkozatot juttatnak el a szolgáltatójukhoz, melyben kijelentik, hogy egy adott ingatlan a lakhelyükként szolgál. Ezt a nyugtalanító hírt Laurențiu Urluescu, a Romániai Energiaszolgáltatók Egyesületének(AFEER) elnöke közölte.Fotó: Agerpres

„Sajnálatos módon, az elektromos energia árának szabályozására és kompenzálására vonatkozó törvény nem egyértelmű és kellemetlen következményei lehetnek a háztartási fogyasztók számára. A 119-es sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvény 9. cikkelye szerint a háztartási fogyasztóknak csak a lakhelyükön jár az árplafon. Mi, szolgáltatók, nem tudhatjuk, hogy egy fogyasztási hely lakhely-e, amit úgy lehet értelmezni, hogy ahhoz, hogy jogosultak legyenek a szabályozott árra, minden háztartási fogyasztónak be kell nyújtania a szolgáltatónak az említett nyilatkozatot” – nyilatkozta Urluescu.

A független szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület szintén így értelmezte az árszabályozásra vonatkozó jogszabály szövegét.

Szerencsére, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) értelmezése szerint az egyetlen fogyasztási hellyel rendelkező háztartási fogyasztóknak nem kell nyilatkozatot, illetve kérvényt benyújtaniuk az áramszolgáltatójuknak. Ez a kötelezettség csak azokat érinti, akik több ingatlannal rendelkeznek, s azt szeretnék, ha nem a lakhelyükként szolgálóban kapnák szabályozott áron a villanyáramot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nyilatkozatot kell benyújtaniuk azon fogyasztóknak is, akik a lakhelyükön olyan orvosi készülékeket/berendezéseket üzemeltetnek, melyek a kezelésükhöz szükségesek. A benyújtandó dokumentumok online változata letölthető az ANRE honlapjáról.

A január 1-től érvénybe lépő új szabályozás alapján kb. 5 millió háztartási fogyasztó 0,68 lej/kWh-s tarifával fizeti majd a villanyáramot, írja az economedia.ro. 2,8 millió körül van azon fogyasztók száma, akik 0,8 lej/kWh-s áron kapják majd az elektromos energiát, míg kb. 800 ezren maximum 1,3 lej/kWh-t fizetnek majd érte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?