Közel egymillió fogyasztónak csábító a Hidroelectrica ajánlata

Utolsó pillanatban tette közzé idei árajánlatát a Hidroelectrica, az állami tulajdonban levő energetikai vállalat továbbra is a legkisebb tarifákkal menetel a piacon. Nagy-Bege Zoltán az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke a Maszolnak elmondta, a mintegy 9 millió háztartási fogyasztó közül 700 ezer–1 millió nem jogosult a 0,68 lejes, illetve a 0,80 lejes ársapkára, ők az 1,30 lejes, szintén szabályozott áron kapják az elektromos áramot, ennél viszont a Hidroelectrica 0,78 lejes ajánlata sokkal kedvezőbb.

A Hidroelectrica kismértékben növelte az árait, a lakossági fogyasztóknak szóló ajánlata illetékkel és adóval együtt is 0,70–0,78 lej kilowattóránként, ami kevéssel magasabb, mint a havi 100 kilowattóra alatti fogyasztás esetén érvényes 0,68 lejes hatósági ár. Ez messze a legkedvezőbb ajánlat a szabadpiacon, és pluszban még azért is vonzó, mert nincs havi fogyasztási értékhez kötve. A 12 hónapos szerződéses időtartamú ajánlat a belföldi ügyfeleknek szól, és a 2023. 01. 01. és 2023. 06. 30. között kötött szerződésekre érvényes. A Hidroelectrica a leggyorsabban növekvő szolgáltatóvá vált a piacon, a vállalat több mint 400 000 ügyféllel közel 9 százalékos részesedést ért el.

Fotó: Agerpres

A 9 millió háztartás közül hozzávetőleg 700 ezer és egymillió között van azok száma, melyek nem jogosultak sem a 0,68 lejes, sem a 0,80 lejes árplafonra, ők 1,30 lejért kapják az elektromos áramot, számukra csábító lehet a Hidroelectrica ajánlata, mondta el a Maszolnak Nagy-Bege Zoltán. Hozzátette, kérdés, hogy az állami tulajdonú vállalat meddig tudja tartani ezeket az árakat, addig ugyanis nincs gond, amíg a szükségletet saját termelésből tudja fedezni, de változik a helyzet, ha a piacról kell vásárolnia. Bizonytalan a termelés mennyisége, 2021-ben például rekordévet zárt a vállalat, de 2022 már aszályos volt, és csökkent a megtermelt energiamennyiség. Nem látható előre, hogy  18 terrawattóra, vagy csak 13- 14 terrawattóra az évi megtermelt energia.

Minden szolgáltató köteles az ANRE ár-összehasonlítójába feltölteni a díjszabásait. A Hidroelectrica ezt a határidő előtti utolsó pillanatban tette meg, valószínű nem volt egyszerű a döntés, a politikai nyomás sem kizárt, gazdasági megfontolás nem támasztja alá ezt az árszintet, taglalta a hatóság alelnöke. Valószínű, hogy az ügyfeleik száma növekedni fog, ám azt nem lehet előre megmondani, hogy ez hosszú távon milyen következményekkel jár, szögezte le Nagy-Bege Zoltán.

Kötelező teszik a részletfizetés lehetőségét

A Hidroelectria bejelentette, hogy pontra tette az informatikai rendszerét, és hamarosan naprakészre hozza a számlázást, ám az ügyfelek többsége még mindig hat hónapja nem kapott villanyszámlát. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy kérésre biztosítják a részletben történő törlesztést, ha valaki nem tudja kifizetni az egyszerre érkező több hónapos számlát.

Nagy-Bege Zoltán elmondta, a januártól életbe lépett árszabályozási rendszer már novemberben ismert volt, a szolgáltatóknak volt idejük felkészülni, átállítani a rendszerüket. December utolsó hetében megjelent ugyan még egy sürgősségi kormányrendelet, ami többek között eltörölte a megszorítást, hogy egy ügyfél csak egy fogyasztási pontra kaphat plafonált díjszabást, ezzel tulajdonképpen kiiktattak egy bonyodalmat. Jelenleg közvitán van az új szolgáltatói szabályzat, ebben szerepel, hogy ha a szolgáltató egyszerre több havi fogyasztást számláz ki, köteles kérésre biztosítani a részlettörlesztés lehetőségét. A javaslat értelmében annyi részletet kérhet az ügyfél, ahány hónapra kiállították a számlát. Nagy-Bege Zoltán elmondta, ennek jelenleg sincs akadálya, de ha jóváhagyják, és az új szabályzat két héten belül megjelenik, kötelező érvényű lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?