ANRE-alelnök: hosszú távon nem fenntartató a kompenzáció, az embereknek energiatakarékosoknak kell lenniük

Az energiafogyasztókat támogatja ugyan április elsejétől az állam, de jövőre maguknak kellene gondoskodniuk a számláik összegének csökkentéséről energiahatékony megoldásokkal – jelentette ki egy csütörtöki bukaresti konferencián Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaárszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke | Fotó: AgerpresNagy-Bege kifejtette: az állami intézményeknek tudatosítaniuk kellene a háztartási és az ipari fogyasztókban az energiatakarékosság fontosságát. „El nem tudják képzelni, hogy milyen nagy most a pazarlás. Sokat bírálták azt a korábbi kijelentésemet, miszerint túl olcsó volt az energia ahhoz, hogy bizonyos fogyasztói kategóriákat foglalkoztassa a takarékosság. Lám, eljutottunk odáig, hogy kevesebb mint egy év alatt a két-háromszorosára nőttek az árak, és lehetséges, hogy ennek következtében más értelmet nyer az energiahatékonyság” – jelentette ki Nagy-Bege Zoltán.

Az ANRE alelnöke szerint már a pazarlás megszüntetése is csökkentené a számlákat, a széndioxid-kibocsátást és az importtól való függőséget. Ugyanakkor a kereslet csökkenése az árak mérséklődéséhez is vezethet.

Az április elsejétől hatályba lépő intézkedésekről elmondta, néhány részletkérdés még tisztázásra vár, de a kormány várhatóan még ezen a héten elfogadja az energiaárak csökkentéséről és növekedésük kompenzálásáról szóló jogszabályt. „Ám ettől függetlenül sürgősen közép- és hosszú távú megoldást kell találnunk a földgáz- és az áramimporttól való függőségünk megszüntetésére, és ezzel hozzá tudunk járulni Európa importfüggőségének a mérsékléséhez is” – szögezte le Nagy-Bege Zoltán.

Emlékeztetett arra, hogy Románia 2030-ig 6,9 GW-ra növelné a megújulóenergia-termelési kapacitását, ami szerinte átgondolt jogszabályokkal akár 10-12 GW-ra növelhető. „Azt hiszem, elérkezett az ideje, hogy a költségvetésből ösztönözzük ezeket a beruházásokat. Az a helyzet állt elő, amikor választanunk kell: halat adunk az embereknek, vagy megtanítjuk őket halászni. Rövid távon, április elsejétől halat kell adnunk nekik, hogy legyen mit enniük, de 2023-ban talán már ideje lenne megtanulniuk horgászni” – fogalmazott az ANRE alelnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?