Zöld átállás: ennyi pénzt kellene Románia az elektromos hálózat fejlesztésére fordítson

Az évszázad közepéig legalább 30 milliárd euró értékű beruházást kellene végeznünk.

Románia évi 1,2 milliárd eurót, vagyis 6 milliárd lejt kellene költsön az országos áramelosztó hálózat fejlesztésére, hogy a zöld átállás a szükséges iramban mehessen végbe, írja a Ziarul Financiar. Ez a 3500 energetikai vállalatot tömörítő Eurelectric által készített Grids for Speed című tanulmány következtetése. A befektetéseket 2025 és 2050 között kellene ezen a szinten tartani, ami összesen 30 milliárd eurót, mintegy 150 milliárd lejt jelent.  Fotó: Transelectrica

A tanulmány szerint az Európai Unió szintjén a befektetések jelenlegi szintje évi 33 milliárd euró, aminek az elkövetkező időszakban 67 milliárd kellene nőnie.

„A hálózatba történő befektetések 2 milliónál több munkahelyet teremtenek, nagyobb energiamegtakarítást tesznek lehetővé, megbízhatóbbá teszik az ellátást, s ugyanakkor felgyorsítják az európai gazdaság dekarbonizációját” – olvasható a tanulmányban.

A beruházások felpörgetésére azért van szükség, mert jelenleg a hálózat fejlesztése nem tartja a lépést a megújuló forrásokat használó új áramtermelési kapacitások megjelenésével. A szükséges beruházások elmaradása veszélyezteti a zöld átállást, így például az elektromos autók elterjedését. A tanulmány szerint 2050-ben a villanyáram fedezi majd a teljes energiaigény 60 százalékát, szemben a jelenlegi 23 százalékkal.

Románia eseténben az évi 1,2 milliárd euró a fantázia birodalmába tartozik. „Az országos áramelosztó hálózat korszerűsítését és hatékonyabbá tételét célzó egyik legnagyobb beruházási szerződést írtuk alá a Transelectricával” – jelentette be április elején Mircea Abrudan kormányfőtitkár. A szerződés értéke 56,2 millió euró.

A legtöbbet Németországnak kellene költenie a hálózat fejlesztésére, évi 18 milliárd eurót, Olaszország és Franciaország esetében pedig 10, illetve 5,5 milliárd euró a számla. Magyarország évi 780 millió eurót kellene ilyen célra fordítson.   

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?