Negatív csúcsot döntött az áramfogyasztás ortodox húsvétkor

Kevesebb, mint egy hónap alatt már harmadszor csökkent rekordalacsony szintre a fogyasztás.  

Május 5-én kevéssel 3000 MW alá csökkent az országos áramfogyasztás, írja az economedia.ro. Ez a legkisebb regisztrált érték azóta, hogy 2007 óta a Transelectrica valós időben közli a termelési és a fogyasztási adatokat.Fotó: AdobeStock

Az előző negatív rekord 3636 MW volt. Ezt az értéket ortodox virágvasárnapon, a dél körüli órákban mérte a Transelectrica. Az előző negatív rekord április 14-én került feljegyzésre, amikor az országos fogyasztás 3900 MW volt.

Abban, hogy húsvétkor dőlt meg a negatív rekord, semmi rendkívüli nincs, hiszen a gazdaság nagyrészt állt, s kihasználva a hosszú hétvégét, rengetegen utaztak külföldre. Ami döbbenetes, az a fogyasztás szintje.

A romániai áramfogyasztás jó ideje csökkenő tendenciát mutat, aminek egyik fő oka, hogy egy sor nagyvállalat, köztük a legnagyobb fogyasztók közé számító Alro Slatina és a Liberty Galați csökkentett kapacitással dolgozik. Fontos tényező az is, hogy a termelő-fogyasztók száma az elmúlt év végén meghaladta a 100 ezret, s napos idő esetén ezek nem használnak villanyáramot az országos hálózatból.     

Kapcsolódók

Kimaradt?