Kétmilliárd lejnél többe került a kormánynak az energiaárak márciusig érvényes szabályozása

Még mindig nem kompenzálták teljesen a szolgáltatóknak az árbefagyasztás miatt elszenvedett veszteségeket.

Elképesztően lassan halad a 2021 novembere és 2022 márciusa között érvényes energiaár szabályozás miatti veszteségek megtérítése a szolgáltatóknak, pontosan úgy, ahogy azt a független szakemberek jó előre megjósolták. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) mostanáig 2,02 milliárd lej értékű kompenzációt hagyott jóvá, írja az economica.net hírportál. Az intézménynek nincsenek adatai arról, hogy ebből az összegből a kormány mennyit utalt át az érintett cégeknek.Fotó: Agerpres

48 kérelem elbírálása folyamatban van, közölte az ANRE. Teljesen biztos tehát hogy a kormánynak vannak még tartozásai a szolgáltatók felé, annak ellenére, hogy az árszabályozásról rendelkező 118/2021-es sürgősségi rendelet értelmében az energia szolgáltatóknak járó kompenzációt egy hónappal az utolsó számla kibocsátása után, tehát május folyamán ki kellett volna fizetni.

Az április 1. óta érvényben levő, a 27/2022-es sürgősségi rendeleten alapuló árszabályozás miatti veszteségekből még csak minimális összeget kompenzálhatott a kormány az érintett vállalatoknak. Az ANRE mostanáig 74 millió lej értékű kompenzációt hagyott jóvá, s erre be is nyújtotta a számlát az Energiaügyi Minisztériumnak.

A jelenleg hatályban levő energetikai árszabályozás áldás a fogyasztók számára, azonban malomkő a költségvetés nyakán. Az ANRE által végzett első számítások szerint az árbefagyasztás költsége 40 milliárd lej körül lesz, mely összeg nem szerepel az idei költségvetésben.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?