Informatikus a legjobban fizetett, vendéglátós a legkevesebbet kereső romániai munkavállaló

Előbbi egy külföldi kézben levő vállalat alkalmazásában áll, utóbbi Teleorman megyében dolgozik.

A legjobban fizetett romániai munkavállaló egy férfi, aki egy külföldi tulajdonban levő informatikai cégnek dolgozik, derül ki abból a tanulmányból, melyet a KPMG piackutató, elemző és tanácsadó cég a Concordia munkáltatói szövetséggel közösen készített. A legkevesebbet egy Teleorman megyei munkavállaló keres, aki a vendéglátóiparban dolgozik. Ez távolról sem írható a véletlen számlájára, mivel a vendéglátóipar a legrosszabbul fizető gazdasági ágazatok egyike, az átlagbér pedig Teleorman megyében a legkisebb, 24,5 százalékkal marad el az országos átlagtól.Fotó: Kiss Gábor

A munkanélküliek száma nem nagy, 500 ezer körül van, azonban 2,4 millió azon munkaképes személyek száma, akik nincsenek jelen a munkaerőpiacon. A tanulmány szerzői szerint az elkövetkező években a munkaerőhiány gátat szabhat az ország gazdasági fejlődésének, ezt pedig csak növekvő számú vendégmunkással lehetne ellensúlyozni.

„Az adatok aggasztóak, hiszen az inaktív személyek száma meghaladja a 2 milliót. Hogyan próbálja meg integrálni a munkaerőpiacba ezt a 2 millió embert?  Munkaerő nélkül Románia hamarosan eléri a gazdasági növekedés határait” – nyilatkozta Radu Burnete, a Concordia ügyvezető igazgatója.

2017 és 2022 között hozzávetőleg 240 ezer vendégmunkás érkezett az Európai Unión kívüli országokból. Ezeknek a többsége szakképzetlen vagy alacsonyan képzett munkavállaló, míg Romániából az utóbbi években inkább a jól képzett szakemberek távoznak. A tanulmány szerzői szerint a legtöbb kivándorlót épp a gazdaságilag legfejlettebb régiók adják, ahol a jövedelmek magasabbak az országos átlagnál.

2011 és 2021 között a felsőfokú végzettséggel rendelkező aránya 12,9 százalékról 16 százalékra nőtt. Ezt az örvendetes folyamatot nagyrészt lenullázza, hogy a 43 év alattiaknak mindössze 70 százaléka áll munkába azt követően, hogy lediplomázott. Ez a harmadik legalacsonyabb arány az Európai Unióban.

Kapcsolódók

Kimaradt?