Évi 100 ezer vendégmunkást fogadhat Románia, valójában jóval kevesebben jönnek

A jelenség egyik oka a bürokrácia, akár fél évbe is telhet a munkavállalási engedély megszerzése.

Románia 100 ezer, az Európai Unión kívüli országokból érkező vendégmunkást fogadhatott tavaly, s a kormány az idei évre is ugyanekkora létszámot engedélyezett. A szakemberek egy része arra számított, hogy a Ciucă-kabinet 150 ezerre emeli a kontingens létszámát. Ennek nem sok értelme lett volna, mivel egyelőre nincs ekkora kereslet az EU-n kívüli munkaerőre, az államapparátus pedig nem birkózik meg a szükséges engedélyek kibocsátásával.Nepáli vendégmunkások Nagyváradon | Fotó: Pengő Zoltán

„Tavaly 70 ezer munkavállalási kérvényt adtak be, s 50 ezer engedélyt bocsátottak ki. A nagy kérdés az, hogy ezen engedélyek közül hányat kérvényeztek még 2021-ben” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Tiberiu Focică, az EU-n kívüli munkaerő közvetítésére szakosodott EWL Group vezérigazgatója. Véleménye szerint 2022 végéig legfeljebb 60 ezer munkavállaló érkezhetett az országba, nem pedig 100 ezer.

„Ennek a kontingensnek az érkezése segítség az üzleti világ számára, azonban az államapparátus azon dolgozóinak a száma, akiknek ezeket a dokumentumokat kellene kibocsátaniuk, nem duplázódott meg. A helyzet az, hogy ugyanannyi ember kellene kiadjon 100 ezer engedélyt, amennyi négy évvel korábban 20 ezer igénylést dolgozott fel” – nyilatkozta Focică.

Korábban Pálhegyi Zoltán, a nagyváradi RER Vest köztisztasági vállalat vezérigazgatója is azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy a vendégmunkások alkalmazása roppant körülményes és hosszadalmas. A cégnél nepáliak dolgoznak, akiknek az év elején kellett volna munkába állniuk, azonban a késedelmes ügyintézés miatt erre csak júniusban került sor.

Az EWL Group adatai szerint Romániában a vendégmunkások 39 százaléka az építőiparban dolgozik, 14 százalékuk a szolgáltatások, 11 százalékuk pedig a logisztika és a szállítás területén. Az elsöprő többségük délkelet-ázsiai országokból (India, Vietnám, Nepál, Banglades, Pakisztán) érkezik, de jönnek törökök, s újabban afrikaiak is. Az egyik olasz vállalat dél-bihari gyárában több tucat kenyai férfi és nő dolgozik.

Kapcsolódók

Kimaradt?