Így akarja csökkenteni a kormány a tej árát

A feldolgozók és a kiskereskedők is vállalták, igaz, egyelőre csak szóban, hogy lemondanak a nyereségük egy részéről.

Az economedia.ro gazdasági hírportál értesülései szerint sikeres volt a keddi, a Victoria-palotában megtartott találkozó, melyen a kormány, a tejtermelők, a tejfeldolgozók és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselői vettek részt. A megbeszélés célja az volt, hogy megoldást találjanak a tej fogyasztói árának csökkentésére.Fotó: Pixabay

A gazdasági hírportál úgy tudja, a tejfeldolgozó vállalatok és a kiskereskedelmi áruházláncok egyaránt vállalták, hogy hat hónapon át 10 százalékkal csökkentik az általuk alkalmazott árrést, vagyis lemondanak a profit egy részéről. Ha ez megvalósul, akkor a tej olcsóbb lesz az elkövetkező időszakban.

Ez a megállapodás szóbeli volt. A felek abban egyeztek meg, hogy az ortodox húsvétot követően létrehoznak egy munkacsoportot a mezőgazdasági minisztérium felügyelete alatt, mely kidolgozza az intézkedés részleteit. Az economedia.ro szerint egyes érintett cégek képviselői szkeptikusok azt illetően, hogy a tervezett intézkedés be fogja-e váltani a hozzá fűzött reményeket. A kétkedők véleménye szerint a szabadpiacon roppant nehéz befolyásolni a fogyasztói árak alakulását, ez esetben pedig, mivel önkéntes vállalásról van szó, nem is lehet majd számon kérni annak betartását.

Az elmúlt időszakban több országban történtek kísérletek arra, hogy hatósági eszközökkel mérsékeljék a drágulásokat, azonban az esetek többségében az eredmények elég kétesek. Magyarországon a kormány ársapkával szabott gátat az üzemanyagok drágulásának, ami áruhiányt okozott, az alapélelmiszerekre bevezetett maximált ár pedig szintén nem sikertörténet. Ugyanakkor idehaza sikeresnek bizonyult a kormány tavalyi, az üzemanyagok árának csökkentését célzó kezdeményezése.

Ami a tejet illeti, főleg a termelők panaszkodnak, hogy a feldolgozók csökkentették a felvásárlási árat, annak ellenére, hogy a literenkénti fogyasztói ár sok termék esetében már 10 lej fölött jár. A drágulásnak betudhatóan a tejfogyasztás csökkent az elmúlt időszakban.  

Kapcsolódók

Kimaradt?