A tejtermékek árának felső határa a csillagos ég

A gyártók szerint akár 100 lej/kg-ra nőhet a sajt ára, pedig már most sem olcsó, 60 lejhez közelít az átlagár.

Nagyon megdrágultak a tejtermékek az elmúlt időszakban, s a következő hónapokban még mélyebbre kell majd nyúlnunk a zsebünkbe, ha sajtot szeretnénk enni. „A kiskereskedelemben 47 lej/kg a legolcsóbb sajt, a legdrágább pedig 67 lej/kg. A sajt 100 lej/kg-ra fog drágulni” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Dorin Cojocaru, a Tejipari Munkáltatók Romániai Egyesületének (APRIL) elnöke.Fotó: Pixabay

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint kizárt, hogy ilyen mértékű drágulás következzen be. „Nem lesz ekkora ár. Nincsenek olyan objektív körülmények, melyek ilyen szintre emelnék, figyelembe véve négy dolgot. Először is stabilizálódott az alapanyag ára. Másodsorban árplafont vezettünk be az energiára, ami a termelési költség megkerülhetetlen összetevője. Harmadsorban pedig van piaci ellenőrzés, mivel egyesek úgy érezték, ez az a pillanat, amikor  nehézségek nélkül gyorsan lehet sokat keresni” – nyilatkozta a tárcavezető.

A termelők távolról sem osztják Daea optimizmusát. „Ha egy termelő 35 lejnél olcsóbban adja a sajtját, akkor az önkéntes munka, nem üzlet, mert nem nyereséges” – nyilatkozta Marius Chiorean, a torockószentgyörgyi Binal Mob termékmenedzsere.

„Megdrágítottuk a sajtunkat, s tovább fogjuk drágítani, mivel nagyon megdrágult az alapanyag. Ha valaki veszteségesen dolgozik, az az ő választása. Mi egy kg sajt előállításához 10-11,5 liter tejet használunk fel, márpedig annak literje 2,5-3 lej, ami azt jelenti, hogy 25 lejnél olcsóbban nem tudsz előállítani egy kiló sajtot. Ehhez azonban még hozzájön a bérköltség, a szállítás, az amortizáció, az adók és illetékek. A sajt esetében a korrekt ár 35 lej fölött kezdődik” – mondja Mircea Todoran, a Maros megyei Mirdatod Prod tulajdonosa. A vásárlókhoz azonban jóval drágábban jut el a termék, mivel a kiskereskedők 35-45 százalékos árréssel dolgoznak a sajt esetében.

Májusban a tejtermelőknél átlagban 1,7 lej volt a tej nagykereskedelmi ára, kb. 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az APRIL elnöke szerint jelenleg nincs olyan termelő, aki 2,5 lejnél olcsóbban adná a tej literjét, tehát május óta közel 50 százalékkal emelkedett az ára.

Egyes magasabb zsírtartalmú tejek kiskereskedelmi ára már 10 lej körül jár, s a közeljövőben nem csupán a sajt fog drágulni, hanem minden más tejtermék is. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint Románia éves sajt és túrótermelése megközelíti a 100 ezer tonnát, ami nem fedezi a hazai fogyasztást.     

Kapcsolódók

Kimaradt?