Csúcson van a tej ára, a termelés pedig csökken

Idehaza az uniós átlagot meghaladó mértékben drágult a nyers tej.

Májusban átlagban 47,6 euróba került 100 liter nyers tej az Európai Unióban, írja az economica.net az Európai Bizottság (EB) adataira hivatkozva. Ez 33,2 százalékos drágulást jelent éves szinten, míg áprilishoz képest 3,6 százalékkal nőtt az ár.Fotó: Pexels

Romániában az átlagosnál nagyobb, 36 százalékos volt a drágulás 2021 májusához képest. Az EB adatai szerint a hazai termelők májusban átlagosan 42,4 euróért értékesítettek 100 liter nyers tejet. A leginkább Litvániában nőtt a nyers tej ára a vizsgált időszakban, 36 százalékkal. A legkisebb mértékű, mindössze 0,5 százalékos drágulás Cipruson következett be.

Az Európai Bizottság ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a jelentős drágulás ellenére a tejtermelő gazdaságok kis nyereséggel dolgoznak, mivel az elmúlt időszakban a termelési költségek nagyon megemelkedtek. Ezzel párhuzamosan, a kedvezőtlen időjárás, a meleg és szárazság, valamint a megszokottnál kevesebb takarmány miatt csökkent a tejtermelés.

Az EU-ban 0,6 százalékos a csökkenés, azonban nálunk sokkal nagyobb, 3,9 százalékos. Ennél nagyobb mértékben, 6,2, illetve 4,3 százalékkal csak Bulgáriában és Horvátországban csökkent a tejtermelés az idei évben. Magyarországon 1,2 százalékkal volt kisebb a tejtermelés 2022 első öt hónapjában, mint 2021 azonos időszakában.

Néhány EU-tagállamban ugyanakkor nőtt a tejtermelés, a legnagyobb mértékben Litvániában, Ausztriában és Lettországban, 5,3, 4,4, illetve 3,1 százalékkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?