Elapadás: egész Európából vesszük a tejet

Románia egész Európából importálja a tejet, a behozatal az elmúlt 30 évben 1800 százalékkal nőtt. Az egykor jelentős tejtermelőnek számító Románia e tekintetben az utolsó helyre szorult az Európai Unióban.

A tej literenkénti ára az üzletek polcain 5 és 15 lej között van, a legolcsóbbak a nagyáruházak saját márkás termékei. A Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint a termelőnek legkevesebb 1,30 lejt fizetnek a nyers tej literéért, majd erre rászámolják a feldolgozás, a szállítás, az értékesítés költségeit.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai arról árulkodnak, hogy Románia tavaly szinte egész Európából vásárolt tejet. A legtöbbet Magyarországról, ahonnan több mint 65 millió euró értékben importáltunk, de Lengyelországból is közel 12 millió euró értékben érkezett tej hozzánk. Jelentős mennyiséget vásárolunk Csehországból, Németországból és Görögországból is.

Illusztráció | Fotó: Pexels

Romániában évente mintegy egymillió tonna tejet termelnek, az Eurostat szerint hazánk az utolsó helyen áll az egy tehénre jutó tejtermelésben. Közben Németország évi 33,1 millió tonnát termel, Franciaország évi 25,5 millió tonnát, és a harmadik helyen álló Lengyelország évi 14,2 tonnát.

Romániában viszont 2015 és 2020 között közel 10 százalékkal nőtt a tejfogyasztás, ezért is szorul az ország nagymértékben az importra. Nálunk a tehéntartóknak járó támogatás is alacsonyabb, mint az unió többi országában. A kormány által jóváhagyott támogatási rendszer 73 eurót biztosít állatonként. Bulgáriában 189 eurót fizetnek a kifejlett szarvasmarhák után, Magyarországon pedig 700 eurót kaptak a gazdák tavaly állatonként.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?