Elárasztja Romániát az olcsó magyar tej

Az alapanyag 1,85 lejért érkezik a gyárkapuhoz, a boltokban mégis 9-10 lejbe kerül a tej literje. Kiknél landol a nyereség?

2022 sem volt könnyű, idén pedig szintén nehéz évre számíthatnak a tejtermelő gazdák. A tejtermékek piaca különösen az első félévben lesz rendkívül instabil, véli Dorin Cojocaru, a tejfeldolgozók szakmai érdekvédelmi képviseletének (APRIL) elnöke. Ennek az elsődleges oka az, hogy Romániát elárasztja a szomszédos országokból nagy mennyiségben és dömpingáron beszerzett alapanyag, írja az economica.net.Fotó: Pixabay

„Az elkövetkező hat hónap nehéz lesz a fogyasztók, a feldolgozók és a gazdák számára is. A piac nagyon változékony lesz. Az ár össze fog omlani. Magyarországról 1,85 lejért érkezik a gyár kapujához a 4 százalékos zsírtartalmú alapanyag literje, s ebben az árban benne van a szállítási költség is. Ilyen körülmények között hogyan tudnánk anyagilag fenntartani a hazai beszerzési láncot?” – mondta Cojocaru egy képviselőházi meghallgatáson.

Az APRIL adatai szerint 2022 októbere óta nagyon visszaesett a tej és a tejtermékek fogyasztása, ráadásul egyre több olcsó áru érkezik más EU-tagállamokból. A hazai tejfeldolgozók számára kézenfekvő volna, hogy Ukrajnából importáljon tejet, azonban, mivel nem EU-tagországról van szó, nem kivitelezhető.  

Kapcsolódók

Kimaradt?