Miért drágább a tej Romániában, mint Nyugat-Európában?

Franciaországban és Belgiumban is kevesebbe kerül, mint idehaza, pedig ott sokkal nagyobbak a fizetések.

Megdöbbentő eredményre jutott a Ziarul Financiar (ZF) azt követően, hogy összehasonlította a tej árát a különböző EU-tagállamokban működő Carrefour áruházakban. Az adatok azt mutatják, hogy az árak nálunk magasabbak, mint a magasabb életszínvonalat biztosító nyugati országokban. A ZF azért a Carrefour árait hasonlította össze, mert ez az áruházlánc jelen van a legfontosabb európai piacokon.

Idehaza a cég saját márkaneve alatt forgalmazott, 3,5 százalékos zsírtartalmú tej literje 1,45 euróba kerül. Ez közel duplája a 0,76 eurós lengyelországi árnak.

A terméket azonban Nyugat-Európában is olcsóbban lehet megvásárolni, mint Romániában. Ugyanazon tej literje Spanyolországban 1,02 euróba kerül, Belgiumban és Franciaországban 1,19, Olaszországban pedig 1,35 euróba.

Fotó: Pixabay

„Lengyelországban a kiskereskedelmi vállalatok között nagyon kiélezett a piaci harc, ezért kisebb árréssel dolgoznak. Romániában a nagy áruházláncoknak több a mozgásterük, ezért a saját márkájú termékeket is viszonylag drágán adják” – nyilatkozta egy piaci szakértő a Ziarul Financiarnak.

Az egyik ok, hogy január 1-jétől a gyártók javára változtak a kiskereskedelemre vonatkozó árképzési szabályok, ami miatt a kereskedők, hogy a nyereségük változatlan maradjon, növelték az árrést, ez pedig magasan tartja az árakat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Fontos tényező az is, hogy Romániában a tejtermelés hatékonysága nagyon alacsony, ami növeli a költségeket, s ezáltal a végtermék árát. Idehaza egy szarvasmarha átlagban 3,5 liternél kevesebb tejet ad, ami a legalacsonyabb érték az Európai Unióban, Bulgáriában is 3,6 liter fölött van. A legnagyobb hatékonysággal Dániában és Észtországban működik az ágazat, ahol egy tehén átlagban 10 liternél több tejet ad.

A tej magas hazai árához az is hozzájárul, hogy Romániában az infláció magasabb volt az elmúlt hónapokban, mint a nyugati EU-tagállamok zömében.

Kapcsolódók

Kimaradt?