Havi bruttó 64 ezer lej jár egy romániai nyugdíjasnak, ami ráadásul nem speciális nyugdíj

Egykori bankárok és multinacionális vállalatok igazgatói részesülnek 20 ezer lejnél nagyobb havi juttatásban.

Idén januárban bruttó 63 455 lej volt a legnagyobb romániai nyugdíj, derül ki az Országos Nyugdíjpénztár adataiból (CNPP). A szóban forgó illetmény nem speciális nyugdíj, a befizetések alapján ennyire jár a haszonélvezőnek. Bruttó 50 és 60 ezer lej közti nyugdíj egy van, 40 és 50 ezer lej közti három, 30 és 40 ezer lej közti pedig 19. Bruttó 20 ezer lejnél nagyobb juttatást már viszonylag sokan kapnak, több tucat személy. Januárban nettó 1 771 lej volt az országos átlagnyugdíj.  Az átlagos érték 20-25-szeresét kitevő nyugdíjak is vannak. | Fotó: Agerpres

A legnagyobb nyugdíjak zömét bukaresti illetőségű személyeknek folyósítják, legtöbben a főváros 1. kerületében laknak. A legnagyobb erdélyi nyugdíj haszonélvezője egy Hunyad megyei, akinek havi 34 727 lej jár. A 100 legnagyobb nyugdíj közül további kettőt utalnak Hunyadba, szintén kettőt Biharba és Temesbe, egyet pedig Brassó megyébe. A nyugdíjpénztár tájékoztatása szerint a legmagasabb összegű nyugdíjakat olyanok kapják, akik bankoknál és multinacionális vállalatoknál töltöttek be vezető tisztségeket.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap számításai szerint, ahhoz, hogy valaki 60 ezer lejes nyugdíjat kapjon, 40 éves szolgálati idő esetén 1989-ben közel 72 ezer lej kellett legyen a havi keresete, 1999-ben 60 millió, 2019-ben 128, 2021-ben pedig 143 ezer lej. „Folyamatosan a bruttó átlagkereset 23-szorosa kellett volna legyen a bére. Hozzájárulás alapján szinte lehetetlen ekkora nyugdíjat kapni” – véli Lucia Stan, a Permanent Assistance cég nyugdíj specialistája.

„Ezeknek a roppant magas nyugdíjaknak a magyarázatát a kiegészítő fizetési illetmények (románul spor – szerk. megj.) és a nyugdíjazási végzés bírósági úton történő megtámadása jelentik. A legtöbbször csak az alapbért veszik számításba a nyugdíj kiszámításakor, a kiegészítő fizetési illetményeket és a bónuszokat nem, mivel nem állandó jellegű jövedelmek, pedig ezek után is kell fizetni nyugdíjhozzájárulást. Ezért aztán, akik megtámadják a nyugdíjazási végzést, általában sikerrel járnak” – mondja Ana Purcaru Nasta, nyugdíjügyekre specializálódott ügyvéd. A multinacionális cégeknél bevett gyakorlat, hogy a felsővezetőket a vállalat pénzügyi eredményétől függő bónuszokkal ösztönzik, melyek meg is haladhatják a menedzserek alapjuttatását.  

A nyugdíjpénztár nem hozhatja nyilvánosságra, hogy adott személy mekkora összegű juttatást kap. A személyhez köthető legnagyobb nyugdíjak haszonélvezői Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke, Radu Ghețea, a CEC Bank korábbi elnöke és Mișu Negrițoiu, az ING Bank korábbi elnöke. Előbbinek 2020-ban 16 ezer lej volt a nyugdíja, Ghețeanak 2018-ban 19 ezer, Negrițoiunak pedig 2016-ban 10 300 lej. Mindhármuk esetében ez a következő évben nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatukból derült ki.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?