A legnagyobb és a legkisebb átlagnyugdíjat is erdélyi megyében fizetik

Hunyadban a nyugdíj kb. 30 százalékkal haladja meg az országos átlagot.

Januárban 1 771 lejre nőtt a nyugdíj átlagértéke, ami 11 százalékkal magasabb a tavalyinál. Ez számottevő növekedés, azonban a haszonélvezők nem sokat éreznek belőle, mivel a nagyját elvitte a tavalyi 8,2 százalékos infláció.Nem mindegy, melyik megyében nyugdíjas az ember | Fotó: Kis Gábor

Területi bontásban nagy különbségek vannak a juttatások átlagos értékének a tekintetében. Hunyad megyében a legjobb nyugdíjasnak lenni, mivel ott 2 347 lej az átlag. Ez annak tudható be, hogy Hunyad a leginkább iparosított megyék közé tartozott a szocializmus évtizedeiben, a bányászatban és a nehéziparban pedig jók voltak a fizetések. Ugyanezen okok miatt vannak előnyös helyzetben a Brassó (2 083 lej), Gorj (2 007 lej) és Galac (1 920 lej) megyei nyugdíjasok is. Bukarestben szintén jóval az országos érték fölött van a nyugdíjak átlaga, 2 244 lej.

A legrosszabb helyzetben a Vaslui és a Giugiu megyei nyugállományúak vannak, nekik ugyanis átlagban csak 1 406, illetve 1 418 lej jut. Ebből a szempontból Szatmár is a hátrányos helyzetű megyék közé tartozik, 1 467 lej az átlagos nyugdíj. Hargitában (1 635 lej), Kovásznában (1 623 lej), Marosban (1 659 lej) és Biharban (1 691 lej) szintén az országos átlag alatt van a nyugdíj átlagértéke, ellenben Kolozsban (1 816) meghaladja azt.

Nem csak országos viszonylatban vannak nagy régiós eltérések, de Bukaresten belül is. A főváros elit övezetének számító I. kerületben 2 614 lej az átlagos nyugdíj, az V. kerületben azonban, mely régen proletár környék volt, 1 918 lej.

„Alacsonyak a nyugdíjak, annak ellenére, hogy a munkavállalók által fizetett hozzájárulás nagy, a bruttó bér 25 százaléka. Hiába, mert a bérek kicsik, ezért kicsik a nyugdíjak is. Ahhoz, hogy növekedjenek, haza kellene hozni vagy 2 millió vendégmunkást, s jól megfizetni őket” – mondja Petru Dandea, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség főtitkára.

Kapcsolódók

Kimaradt?