Vezető divatház is dolgozik a jövendőbeli romániai nyugdíjasoknak

Minél jobban megy a Louis Vuittonnak, annál több pénzt kapnak majd a kettes pillér befizetői nyugdíjas éveikben.

Körülbelül 800 ezer romániai munkavállalónak vannak közvetett módon érdekeltségei a világ egyik legnagyobb presztízsű divatházában, a Louis Vuittonban. Ennyien vannak azok a munkavállalók, akik a kötelező nyugdíj hozzájárulás kettes pillérének keretében az Aripi Generali alapkezelővel dolgoznak.

A kettes pillér hét alapkezelője közül az Aripi az egyetlen, amely Louis Vuitton részvényekben fektette a befizetők pénzének egy részét. A magánnyugdíj pénztár 79 millió lej, mintegy 16 millió euró értékben vásárolt Louis Vuitton részvénycsomagot a párizsi értéktőzsdén. Ez az Aripi aktívumainak körülbelül 1 százalékát teszi ki.

Úgy tűnik, hogy jó ötlet volt befektetni az 1854-ben alapított, kézzel készült luxuscikkeket gyártó és forgalmazó francia cégbe. Az elmúlt 12 hónapban a részvénycsomag értéke kb. 50 százalékkal nőtt, ami igazán tekintélyes hozam. 2020 október 19-én 428 eurót adtak a Louis Vuitton egy részvényéért, idén október 18-án azonban már 645 eurót ért. Az év kezdete óta 26 százalékkal emelkedett a cég részvényeinek az értéke, jóval meghaladva a párizsi tőzsde általános, 19 százalékos növekedését.

A romániai munkavállalók jelenleg a bruttó keresetük 3,75 százalékát fizetik a kettes pillér általuk kiválasztott alapkezelőjének.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?