Nagyon úgy néz ki, lesz még egy különnyugdíjas kategória

Elutasította szerdán a szenátus munkaügyi bizottsága a helyi választott tisztségviselők különnyugdíjának eltörléséről szóló tervezetet.

A bizottság hét tagja támogatta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezésének elutasítását, négyen ellenezték azt, ketten tartózkodtak.

A 2019/57-es sürgősségi kormányrendelet 210-es cikkelye különnyugdíjban részesítené az 1992 után tisztségbe került polgármestereket, alpolgármestereket, megyei tanácselnököket és tanácselnök-helyetteseket. Az előírás eredetileg 2020. január elsejétől lépett volna érvénybe, de többször is elhalasztották, még nem hatályos.A szenátus plénuma mondja majd ki a döntő szót | Fotó: Agerpres

Az USR arra hivatkozva kérte a jogszabály eltörlését, hogy az érintettek „nem tartoznak kiszolgáltatott vagy hátrányos helyzetű társadalmi-szakmai kategóriába”, ami indokolttá tenné a pluszjövedelmet.

A szenátus munkaügyi bizottságának elnöke, Ion Rotaru az USR javaslata ellen foglalt állást, hangsúlyozva, hogy „kiegyensúlyozott” megoldásra van szükség a nyugdíjak kapcsán. „Azzal, hogy levágjuk azt, ami még nem is létezik, még nem oldjuk meg a problémát” – fogalmazott.

A tervezet a szenátus plénuma elé kerül, amely döntő házként szavaz majd róla.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?