Sürgősségi kormányrendeletet kér a helyi választottak különnyugdíjának eltörlésére az USR

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felszólította Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy sürgősségi rendelettel halassza el a helyi választott tisztségviselők különnyugdíjára vonatkozó rendelkezések január elsejei hatályba lépését – jelentette ki hétfőn a párt szóvivője.

Ionuţ Moşteanu parlamenti képviselő, a párt szóvivője emlékeztette a kormányfőt, hogy a sürgősségi rendelet hiányában Romániának 18 nap múlva „egy új, különnyugdíjat bezsebelő rétege” lesz. Mint mondta: a volt polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és alelnökök jogosulnának jövőre különnyugdíjra. „Több tízezer személyről van szó, akik közül sokan évtizedekig semmit nem tettek a települések és helyi közösségek fejlesztése érdekében, de most kérik a különnyugdíjat. Azontúl, hogy ez igazságtalanság, számításaink szerint évente körülbelül 600 millió lejjel terheli meg az állami büdzsét, ami rengeteg pénz” – fejtette ki Moşteanu az USR országos vezetőségének ülése után.Ionuţ Moşteanu | Fotó: Agerpres

Rámutatott: a helyi választottak különnyugdíjának eltörléséről szóló USR-törvénytervezetet jelenleg a szenátus tárgyalja, és ha a koalíció törvényhozói egyetértenének, még ezen a héten el lehetne fogadni, és a jövő héten Klaus Iohannis államelnök ki is hirdethetné. „Látjuk azonban, hogy a jelenlegi koalíció védelmezi volt polgármestereit és megyei tanácselnökeit. Elfogadhatatlan azonban, hogy egy újabb különnyugdíjas kategória legyen – a többit is el kell törölni” – sürgette a kormányfőt a párt szóvivője.

Az USR törvénytervezetét múlt kedden fogadta el hallgatólagosan a képviselőház, mivel nem szavaztak róla az előírt határidőn belül. A tervezet a szenátushoz került, amelyik döntő ház az ügyben. A helyi választott tisztségviselők különnyugdíjának bevezetéséről az egykori szociáldemokrata (PSD) Dăncilă-kabinet adott ki annak idején kormányrendeletet. A jogszabály hatályba lépését 2022. január elsejére halasztották.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Marcel Ciolacu PSD-elnök múlt héten azt nyilatkozta, hogy a kormánykoalíció ülésén szóba került a helyi választott tisztségviselők különnyugdíja. A politikus szerint a legjobb megoldás az lenne, ha egy újabb évvel elhalasztanák a hatályba helyezést.

Kapcsolódók

Kimaradt?