banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Bíróságon szereznék vissza luxusnyugdíjaikat egyes volt képviselők és szenátorok

Több mint 120 volt törvényhozó perelte be az utóbbi napokban a parlamentet, amiért egy februárban megszavazott törvény alapján beszüntették a több ezer lejes speciális nyugdíjaik folyósítását.

A G4Media hírportál szerint ezen a héten 122 volt szenátor és képviselő – köztük a jelenlegi kormány fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) számos ismert tisztségviselője – emelt panaszt az ország húsz bíróságán. A Hotnews.ro portál további hét Beszterce-Naszód megyei volt honatya által indított perről tudósított.

A témával foglalkozó hírforrásoknak nyilatkozó volt törvényhozók arra hivatkoztak, hogy a törvény visszamenőleges hatályú, szerzett jogot töröl el, amikor beszünteti a már korábban megítélt parlamenti nyugdíj-kiegészítések kifizetését.

A kétkamarás parlament együttes ülése februárban nagy többséggel fogadta el a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörlését, miután a tavaly decemberi parlamenti választási kampány központi témájává vált a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek és törvényhozóknak járó – az átlagos öregségi járandóság többszörösére rúgó – speciális állami járandóságok ügye.Megérte a parlamentben üldögélni, már csak a különnyugdíjért is

A februári szavazáson az összes különnyugdíj eltörlését szorgalmazó RMDSZ nem vett részt, „szemfényvesztésnek” minősítve a speciális juttatások összértékének alig 1,38 százalékáról rendelkező döntést.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: 825 volt képviselő és szenátor speciális nyugdíja havi 4,5 millió lejjel terheli meg a költségvetést. Ez átlagosan havi 5455 lejes extra juttatást jelent. Az átlagos öregségi nyugdíj havi 1500 lejre tehető Romániában.

A törvény kihirdetését ezúttal senki sem hátráltatta előzetes normakontroll igénylésével, de az alkotmánybíróság a már hatályos törvényeket is alaptörvénybe ütközőnek minősítheti és hatályon kívül helyezheti, ha egy peres eljárás keretében valamely bíróság utólag kér alkotmányossági vizsgálatot. Az alkotmánybíróság már többször „megmentette" a kivételezettek luxusnyugdíjait, megakadályozva a lefaragásukról, vagy eltörlésükről hozott törvények hatályba lépését.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?