Megszavazta a parlament a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlését

FRISSÍTVE - Ellenszavazat nélkül elfogadták a parlament két házának szerdai együttes ülésén a képviselők és a szenátorok a honatyák különnyugdíjának eltörléséről szóló törvényt. Az RMDSZ frakciói az ülésteremben tartózkodtak, de nem szavaztak, mert álláspontjuk szerint valamennyi különnyugdíjat törölni kellene. A törvénymódosítás elbukhat az alkotmánybíróságon.

A parlament a Szociáldemokrata Párt (PSD) által korábban benyújtott törvénytervezetet vitatta meg. Ez a jogszabály a képviselők és a szenátorok jogállását szabályozó törvényt módosítja. A különnyugdíjak eltörlésére korában a PNL és az USR-PLUS is nyújtott be módosítási javaslatot, ám ezeket a honatyák jogállásáért felelős parlamenti szakbizottság elvetette.

A vitára bocsátott tervezetbe azonban bekerült az USR-PLUS-nak az a korábbi javaslata, hogy a különnyugdíjak eltörlése visszamenőleges hatályú legyen, tehát a volt képviselőknek és szenátoroknak jelenleg folyósított juttatásokat is töröljék.

A parlamenti vitán felszólaló politikusok közül többen jelezték, hogy ez alkotmányossági aggályokat vet fel, mert a jogszabályok nem lehetnek visszamenőleges hatályúak. Az alkotmány kimondja: egy törvény csakis a jövő tekintetében rendelkezhet, kivéve a kedvezőbb büntető vagy
szabálysértési törvényt.

Ezért nem szavazott az RMDSZ

Az RMDSZ frakciói Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető szerint azért nem vettek részt a szavazáson, mert „olcsó populizmusnak és demagógiának” tartják a román pártok eljárását, ugyanis  a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíjának eltörlése nem oldja meg más kategóriák speciális juttatásainak több éve tartó problémáját.

„Felelős, nem pedig populista intézkedéseket hozó politikusokra van szükség. Az RMDSZ csak abban az esetben tudja megszavazni a speciális nyugdíjak eltörlését, ha az minden kategóriára vonatkozik. Ez az egész parlamenti procedúra szemfényvesztés, nem rendezi a nyugdíjak helyzetét, nem oldja meg a méltánytalan helyzeteket és nem csökkenti az állami költségvetésre nehezedő terhet” – jelentette ki a parlamenti vitán Turos Lóránd szenátor.Fotó: Agerpres

A politikus elmondta: az RMDSZ az összes speciális nyugdíj egyidejű eltörlését szorgalmazza. Mint fogalmazott, kizárólag a hozzájárulásos nyugdíjrendszert tudják támogatni, azonban ehhez arra van szükség, hogy a törvény betűje mindenkire egyformán vonatkozzon. Emlékeztetett, hogy a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja mindössze 1,38 százaléka a különnyugdíjakra havonta költött összegeknek, amelyeknek a 74,09 százalékát a bírák és ügyészek speciális juttatásai teszik ki.

„Mindemellett vannak olyan helyzetek, amikor a bírák és az ügyészek a speciális nyugdíj mellé fizetéshez is jutnak, sok esetben az államtól. Így eljutnak a havi 70 ezer lej jövedelemig. Az RMDSZ nem tudja támogatni ezt az igazságtalan rendszert. Következetesen, ahogyan az elmúlt mandátumban is, most is azt kérjük, hogy teljesen töröljék a speciális nyugdíjakat minden kategória esetében, hiszen az államkasszára nem csak a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja jelent terhet” – jelentette ki az RMDSZ frakcióvezetője.

Így reagáltak a román pártok

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna felszólalásában kiemelte, a különnyugdíjakat a PSD találta ki, "ma pedig elismerte, hogy ezek szégyenteljesek az ország számára". "A következő hetekben és hónapokban sokat fogunk harcolni azért, hogy minél több különnyugdíj szűnjön meg" - tette hozzá.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a parlamentnek esélye adódott bebizonyítani, hogy a törvényeknek az állampolgárok és nem a kiváltságosak érdekeit kell szolgálniuk. "Nem igazságos, hogy a törvényhozók különnyugdíjakat ítéljenek meg maguknak, miközben a román állampolgároknak a hozzájárulásuk alapján kiszabott nyugdíjból kell megélniük" - fogalmazott. Orban szerint a törvényhozók különnyugdíjának eltörlése csak az első lépés, "frontális támadást" kell indítani a speciális nyugdíjak teljes rendszere ellen.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu is a törvényhozók különnyugdíjának eltörlése mellett foglalt állást, ugyanakkor felkérte a kormánykoalíció tagjait, csütörtökön fogadjanak el egy sürgősségi kormányrendeletet a többi különnyugdíj megszüntetéséről, hogy "vigyék végig az igazságtevést".

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) szintén megszavazta a tervezetet. "A kampányban megígértük, hogy megszavazzuk a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését. Nincs más opciónk, mint megszavazni a javaslatot" - jelentette ki az AUR társelnöke, George Simion.

Az előzmények

A törvényhozók 2015-ben szavazták meg, hogy a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után megbízatási idejükkel arányos juttatást kérhessenek a parlamenttől, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. A pótlék három teljes mandátum (vagyis 12 év) parlamenti tevékenység felett már nem növekszik: a legnagyobb parlamenti nyugdíj-kiegészítés így mintegy 12 ezer lej lehet.

A honatyák tavaly már megszavazták egyszer az összes különnyugdíj eltörlését, de a jogszabály elbukott az alkotmánybíróságon. A parlament ezt követően úgy próbálta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy a luxusnyugdíjak megszüntetése helyett 85 százalékos adót akart kivetni a járandóságok 7000 lejt meghaladó részére, de decemberben ennek kihirdetését is megakadályozta az alkotmánybíróság.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?