Megszavazták különnyugdíjukat a képviselők és a szenátorok

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta keddi ülésén a parlament a honatyák különnnyugdíjáról szóló törvényt. A jogszabályt tíz napon belül ki kell hirdetnie az államfőnek.

A törvényt már korábban megszavazták a képviselők és a szenátorok, de Klaus Johannis visszaküldte a parlamentnek megfontolásra. A jogszabály valamelyest módosult a korábban elfogadott változathoz képest.

E szerint a törvény parlamenti mandátumuk idejével arányos juttatásra jogosítaná fel - a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után - a honatyákat, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. A pótlék három teljes mandátum, vagyis 12 év parlamenti tevékenység felett már nem növekedne: a legnagyobb parlamenti nyugdíj-kiegészítés így mintegy 4600 lej, egy mandátum után 1500 lej lehet.

Ha a honatya eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor az illetményt csak akkor kapja meg, ha véget ért a mandátuma (tehát nem kaphat egyszerre nyugdíjat és fizetést is). Ha egy nyugdíjas korú politikust újraválasztanak, az illetmény kifizetését mandátuma végéig felfüggesztik. A különnyugdíj nem jár a korábban jogerősen elítélt honatyáknak.

Az államfő a megfontolást kérő levelében "túlzónak és önkényesnek" minősítette az extra nyugdíjat, továbbá azt is kifogásolta, hogy azt a korrupcióért elítélt volt honatyáktól sem tagadnák meg. Johannis erőltetettnek tartja a törvény indoklásában szereplő párhuzamot, amely a bírák és ügyészek különleges nyugdíjára utal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?