banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

A szenátus elnöke szerint csökkenteni kellene a törvényhozók számát

Nem támogatja az egykamarás parlamentet, de javasolja a képviselők és szenátorok számának csökkentését – nyilatkozta szerdán a Gîndul life-nak Anca Dragu, a felsőház elnöke.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) politikusa szerint emellett szól a 2009-es népszavazás is, amelyen a lakosság kifejezte akaratát, hogy legtöbb háromszázra korlátozzák a törvényhozók számát, és térjenek át az egykamarás parlamenti rendszerre.Az új parlamenti a kormány bizalmi szavazásán – több a soknál? | Fotó: MTI

Ennek kapcsán azt mondta: nem támogatja az egykamarás rendszert, de „egy alapos tanulmány alapján”, amelybe alkotmányjogászok mellett be kell vonni a civil társadalom képviselőit is, szükségesnek találja a törvényhozók számának csökkentését. A felsőházi elnök kifejtette: nem félti parlamenti székét, és látni kell, hogy jogosan merül fel a polgárokban, hogy mi szükség van több száz törvényhozóra egy olyan intézményben, amelynek a bizalmi indexe 10 százalék alá csökkent.

Dragu emlékeztetett: 2011-ben az alkotmánybíróság úgy foglalt állást, hogy az egykamarás parlament ellentétes lenne Románia demokratikus hagyományaival, és csak alkotmánymódosítással lehetne bevezetni.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?